Овјерена књижица штеди хиљаде марака

Данијела Бајић
Овјерена књижица штеди хиљаде марака

БАЊАЛУКА - Око 46.000 радника који немају здравствено осигурање, јер им нису уплаћени доприноси, приликом одласка по помоћ у јавну здравствену установу могу да очекују цијене као код приватника. Тако на примјер, према комерцијалном цјеновнику Фонда здравственог осигурања РС, трошкови за царски рез достижу и до 2.400 марака, док је за преглед код породичног љекара потребно најмање 30 КМ.

С обзиром на то да ни дјеца нису поштеђена због несавјесних послодаваца, систематски преглед малишана без овјерене књижице код педијатра у јавној здравственој установи родитеље ће коштати 75 марака.

Из Фонда здравства напомињу да често постајемо свјесни колико је важно да имамо осигурање тек када нам затреба здравствена заштита и када треба да платимо пуне цијене појединих услуга или болничког лијечења.

- Тек тада схватамо колико су здравствене услуге скупе и да многи грађани, ако немају осигурање, не могу ни да их плате и избјегавају да се лијече. Често можемо чути “да здравствена књижица не значи ништа”, али они који највише користе услуге здравствене заштите најбоље знају колико је значајно бити осигуран. Примјера ради, обољелима од малигних болести Фонд у потпуности финансира здравствену заштиту, укључујући цитостатике, радиотерапију, све прегледе и лијечења, а трошкови су изузетно велики. На примјер, годишњи трошак ФЗО само за лијечење једног обољелог од карцинома плућа иновативним терапијама износи око 200.000 КМ, не рачунајући друге трошкове лијечења - истакли су у Фонду.

У јавним здравственим установама наводе да им протеклих дана на врата куцају многобројни пацијенти који немају осигурање, али да настоје, колико је то могуће, да им изађу у сусрет.

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран истакао је за “Глас Српске” да помоћ љекара свакодневно траже становници са подручја овог града који немају регулисано здравствено осигурање.

- Настојимо да им помогнемо колико можемо. У случају да није хитноћа, пацијентима дајемо други термин, односно времена да са послодавцем ријеше статус или гледамо да то накнадно одрадимо - казао је Шаран. Додао је да са друге стране има и неозбиљних пацијената јер, иако имају право на бесплатно здравствено осигурање, нису ријешили свој статус.

Према ријечима директора добојског Дома здравља Владимира Марковића, готово нема дана да на врата породичних љекара не покуцају пацијенти којима послодавци нису на вријеме уплатили доприносе.

- Има људи који су приморани да дођу у дом здравља иако немају здравствено осигурање. Шта да раде, кад је здравље у питању морају да дођу и уредно плате преглед и услугу - казао је Марковић.

У Универзитетском клиничком центру РС истакли су за “Глас Српске” да је међу неосигураним пацијентима у протеклом периоду била и трудница из Прњавора, којој је пружена здравствена њега и све што је било потребно без обзира што није имала новца за уплату аванса који је потребан кад је ријеч о неосигураним пацијентима. 

- Што се тиче цијена других оперативних захвата и поступања услуге су се пружале без одлагања, без обзира на статус осигурања за хитне случајеве - казали су у УКЦ-у РС, гдје порођај природним путем кошта од 1.300 до 1.500 КМ, а у тај износ укључени су и остали трошкови бриге око породиље.

Пород царским резом у овој установи кошта око 2.300 КМ јер је то, истичу, оперативни захват и дуже се борави у болници.

- Трошкови за бебу се не могу прецизирати, јер зависе од здравственог стања новорођенчета, његове порођајне масе и слично. У складу с тим широка је лепеза здравствених услуга које се могу пружити новорођенчету, а самим тим варирају и трошкови. Трошкови боравка здравог новорођенчета износили би негдје између 300 и 500 КМ - појашњавају у УКЦ-у РС.

У болници “Свети Врачеви” у Бијељини кажу да су у протеклом периоду неосигурани пацијенти, којима је потребна хоспитализација, у већини случајева свој статус рјешавали током боравка у овој здравственој установи.

- Хитна стања захтијевају пружање медицинске услуге независно о статусу осигурања - казали су у овој болници.

Јелена Бјелица, аутор “Фејсбук” странице “Моје дијете - часопис за родитеље” из Бањалуке, казала је да јој се обраћају многе труднице и мајке са питањима шта радити с обзиром да су због несавјесних послодаваца остале без здравственог осигурања, а одлазак код љекара је неопходан.

- Нешто се под хитно мора ударити по том питању, јер су трошкови за здравствене потребе огромни - казала је Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана