Отворени “Дани породичне медицине са међународним учешћем"

Srna
Foto: Srna

ТЕСЛИЋ - У Теслићу је вечерас отворен скуп "Дани породичне медицине Републике Српске са међународним учешћем" на којој ће бити разматрана најновија достигнућа из области менаџмента масовних незаразних обољења, медицине рада, о аутоимуним болестима у породичној медицини, те улози породичног доктора у онколошким проблемима.

Конференција симболичног назива "Корачај ка здрављу" окупила је око 350 еминентних учесника из Републике Српске и земаља региона.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић рекла је да су овакви скупови важни за размјену искустава и стицања нових знања.

Лолићева је рекла да породична медицина заузима битно мјесто у организацији здравственог система, која је заједно са другим здравственим радницима поднијела значајан терет током пандемије вируса корона.

Предсједник Удружења кардиолога Републике Српске Тамара Ковачевић Прерадовић навела је да спрега удружења кардиолога и љекара породичне медицине даје резултате и истакла статистичке податке у Српској који указују на тренд пада оболијевања и умирања од кардиоваскуларних болести, што је препознато и на нивоу европских удружења.

Она је навела да ће на конференцији у Теслићу бити представљен пројекат секундарне превенције кардиоваскуларних болести са освртом на дислипидемије, који реализују ова два удружења заједно са Фондом здравственог осигурања који је пацијентима у Српској омогућио примјену најмодерније и врхунске терапије моноклонским антитијелима.

Замјеник директора Фонда здравственог осигурања Српске Александар Секулић рекао је да се улагања у превенцију исплате и да је за то на примарном здравственом нивоу Фонд ове године издвојио око 15.000.000 КМ, знатно више него у претходном периоду.

Секулић је нагласио и важност вођења здравог живота како би се предуприједиле болести, а тиме и лијечења, на које се троши много више новца са доста лошијим исходима.

Организатор конференције је Удружење љекара породичне медицине Републике Српске чији предсједник Драшко Купрешак каже да су ове године припремили низ стручних сесија усклађених са савременим докринарним ставовима.

Конференција "Дани породичне медицине Републике Српске са међународним учешћем" одржава се до 16. октобра у хотелу "Кардиал" у Бањи Врућици код Теслића. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана