Оштро око фотографа Владимира Тадића: Романију открио планети

Милијана Латиновић
Оштро око фотографа Владимира Тадића: Романију открио планети

БАЊАЛУКА - Да оштро око фотографа Владимира Тадића на најбољи могући начин препознаје и дочарава све љепоте наше земље свједочи чињеница да се његова фотографија Црвених стијена са Романије, у конкуренцији више од 1.500 ремек-дјела ухваћених објективом широм свијета, нашла у ужем избору за календар Свјетске метеоролошке организације.

Уназад неколико година ова организација расписује конкурс за избор фотографија за свој календар, а своје мјесто тамо су већ пронашле двије фотографије фотографа из Челинца. Наиме, у календар из 2021. године уврштена је Тадићева фотографија са кадровима из Македоније, док се у календару за ову годину нашла његова фотографија Босанског Грахова у магли која је добила огроман број гласова. На конкурс за календар за идућу годину послао је фотографију Црвених стијена са Романије која је настала током обиласка Виа Ферате “Соколов пут”.

- Фотографија је направљена дроном. Ушла је у ужи избор од 80 фотографија које су приказане на “Фејсбук” страници Свјетске метеоролошке организације гдје сви имају прилику да погледају и лајком помогну да се она нађе у календару - рекао је Тадић за “Глас Српске”, додајући да се конкурсом траже квалитетне фотографије које приказују снагу и утицај времена на околину и екологију.

Истакао је да се приликом избора најбољих узима у обзир да су фотографије са различитих крајева свијета. Тадић каже да ће му, уколико и трећи пут буде изабран, то свакако бити додатна мотивација да се још више посвети фотографисању и буде још бољи.

- Све те награде посматрам као врх једног леденог бријега. То је начин да јавност сазна за оно чиме се бавим и подршка јавности је веома важна уколико желим да се на овај начин и даље бавим фотографијом крајолика.

Прије сваке ове, званичне награде, награђен сам самом приликом да посјетим све те крајолике, да их истражим и нађем оно нешто, посебно у њима. Иако је неопходна, моја улога у свему томе у суштини је мала, ја сам само посуда у коју онај одозго излива у срца људи по својој промисли - казао је Тадић.

Годинама се бави планинарењем и обилази планинске сеоске крајеве широм земље. Са фотографисањем је почео 2015. године мобилним телефоном. Сваки нови кадар распламсавао је у њему љубав према фотографији, која је порасла толико да је напустио посао машинског инжењера и посветио се само фотографисању крајолика.

Тадић је за своје радове награђиван више пута. Недавно му је уручена награда “National Geographic” фотографског конкурса на коме је добио прву награду у категорији крајолика са фотографијом села Медна код Мркоњић Града. Награду је добио и за фотографију крашког феномена подно планине Грмеч, Бобијашко око, као и за фотографију Гламочког поља. С обзиром на то да се на његовим фотографијама почесто налазе крајолици из Крајине, Тадић за “Глас” открива да то и није случајно. Одрастао је покрај Бобијашког ока, јер је родом из мјеста Лушци Паланка код Санског Моста.

-  Крајина је сва чаробна. То је мој завичај и највише мојих награђених фотографија јесу крајолици из моје Крајине - закључио је Тадић.

Сан аурора бореалис

Иако највише ужива у фотографисању крајолика у својој земљи и настоји да обиђе сваки њен педаљ, Владимир Тадић каже да има и једну неостварену жељу, да објективом фотоапарата ухвати поларну свјетлост.

- То ми је једна од неиспуњених жеља. На Исланду се могу урадити најбоље фотографије ауроре бореалис, као и у Норвешкој. За сада је то само жеља јер је за реализацију потребно много новца, али чим се укаже прва прилика кренућу ка сјеверу - испричао је Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана