Ограничења неминовна у обуздавању “ковида”

Милијана Латиновић
Ограничења неминовна у обуздавању “ковида”

БАЊАЛУКА - “Ковид” је до сада показао да је као руски рулет, обољелих је много и неке ствари ће се морати предузети, а принцип вакцинисан-тестиран-преболио, који и Српска разматра, показао се као добра пракса у земљама у којима је уведен и сигурно је један од начина како обуздати трансмисију вируса корона у популацији.

Декан Медицинског факултета у Фочи, специјалиста педијатар, супспецијалиста дјечји пулмолог Дејан Бокоњић рекао је за “Глас Српске” да из таласа у талас не можемо изаћи из зачараног круга.

- Неке ствари се морају предузети. Тај принцип је добра пракса, то су већ увеле многе земље. Осим тога, уводе се “ковид” пропуснице, пасоши, разне дозволе, а све у смислу стављања под контролу епидемије. Посебно је то важно на мјестима гдје је много људи у контакту, примјера ради у болницама. Ако од пацијената који долазе на лијечење тражимо да се тестирају, логично је да и они који раде са пацијентима буду вакцинисани, тестирани или имају доказ да су пребољели “ковид” - појаснио је Бокоњић. Нагласио је да је ово једна од неопходних мјера и додао да вјерује да ће бити најефикаснија у заустављању короне. Бокоњић је рекао да о овој теми дискутују са студентима с циљем разбијања страха и предрасуда, те подизања свијести о значају вакцинације код младих.

- Ако апелујемо на грађане да се вакцинишу и на тај начин заштите од тешке форме болести, ми морамо да им будемо примјер у томе. Повећава се број младих колега који хоће да се вакцинишу. Код њих је, чини ми се, више изражен страх него класичан отпор према вакцинама - казао је Бокоњић.

Да је крајње вријеме да се неке мјере предузму сагласна је и директорица бијељинског Дома здравља Данијела Ђукин, која упозорава да се овај талас епидемије посебно одужио.

- Вирус буја из дана у дан. Много младих оболијева и завршавају на респиратору, а није тако било у претходним таласима - упозорила је Ђукин.

Након што је помоћник федералног министра здравства Горан Черкез истакао да ће тај ентитет од 20. децембра увести правило вакцинисан-тестиран-преболио, а које, како је навео, значи да ће сви грађани запослени у здравственом и социјалном сектору, те јавним управама морати имати испуњен један од ова три услова при доласку на радно мјесто, и из Српске долазе најаве да се разматра увођење тог принципа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана