Одузети дувански производи и чоколада вриједни 160.000 КМ

Срна
Одузети дувански производи и чоколада вриједни 160.000 КМ

БАЊАЛУКА - На подручју Сарајевског и Зеничког-добојског кантона и Источног Сарајева одузета је већа количина дуванских производа и чоколада укупне вриједности 160.000 КМ, саопштила је Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Ријеч је о оперативној акцији кодног назива „Акциза 22“ у којој је на подручју Сарајева и Источног Сарајева одузета већа количина дувана и цигарета необиљежених акцизним маркицама, а на подручју Сарајевског и Зеничко-добојског кантона одузети су прехрамбени производи.

На основу сазнања да се одређени број лица на подручју Сарајева и Источног Сарајева баве нелегалним прометовањем акцизних производа, извршени су претреси на три локације.

Том приликом од 17 физичких лица привремено је одузето 254,5 килограма ситно резаног дувана, 11.679 паклица цигарета и 1.255 паклица ручно мотаних цигарета, а наведени производи нису били обиљежени акцизним маркицама УИО и за њих није постојала вјеродостојна документација о поријеклу робе.

Укупна тржишна вриједност привремено одузете робе износи 125.000 КМ.

Активности на терену су проведене у сарадњи са Тужилаштвом БиХ и према наредбама Суда БиХ.

Против осумњичених лица Тужилаштву БиХ биће поднесен извјештај због сумње да је почињено кривично дјело недозвољен промет акцизних производа.

У Кантону Сарајево и Зеничко-добојском кантону спријечен је нелегалан промет робе страног поријекла без вјеродостојне документације.

Контролисана су четири пословна субјекта и службеници УИО су пронашли и привремено одузели чоколаде „Милка“, укупне тржишне вриједности 35.000 КМ.

Против четири лица биће покренути прекршајни поступци код надлежног суда.

У току предузимања мјера из своје надлежности УИО је користио специјализовану опрему и возила који су донација Амбасаде САД путем Програма ЕЏБС, додаје се у саопштењу.

УИО позива све грађане да на отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а, или нелегалну продају акцизних производа. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни.

Грађани могу и на „Вибер“ број 065/355-155 послати фотографију и локацију гдје се нелегално продају цигарете и дуван.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана