Одржано донаторско вече “С љубављу храбрим срцима”: Сакупљено више од пола милиона КМ

Милијана Латиновић
Foto: Инстаграм

БАЊАЛУКА - Добро познатим стиховима “Пусти нек те љубав води, нек ти душа нађе пут, сјетимо се да смо људи у добру и у злу” почело је традиционално донаторско вече у оквиру акције “С љубављу храбрим срцима” која 12. годину за редом окупља хуманисте широм Српске и Србије, овај пут са циљем да се сакупи довољно новца за куповину возила за 33 удружења која окупљају дјецу са интелектуалним тешкоћама.

Пандемија вируса корона лани је промијенила концепт хуманитарне акције која се одржава под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић, али традиција није прекинута.

Умјесто на позорници у Банском двору, централни догађај, донаторско вече, преселило се у телевизијски студио. 

Емисија обојена најљепшим стиховима и плесним корацима емитована је на програму Радио-телевизије РС.

Симболично, манифестација је одржана на један од најљепших празника Материце. 

Партнери предсједнице Српске и ове године били су талентовани дјечаци и дјевојчице из свих крајева наше Републике. Њихови наступи су се низали а поруке другарства, љубави и подршке увеличале су децембарско вече.

Иницијатор овогодишње акције је Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС (МеНеРаЛи). Предсједница Савеза Татјана Спасојевић рекла је да је велика част што ове године имају прилику да кроз ову акцију остваре многе своје циљеве.

- Многе наше циљеве остварићемо кроз организован и адекватан превоз наше дјеце са интелектуалним тешкоћама. Уз помоћ хуманих људи обезбиједићемо им превоз до дневних центара, радно-окупационих радионица, спортских и културних активности. Од огромног значаја је и сама њихова социјализација - истакла је Спасојевићева, додавши да је ово велики корак за породице. 

Да су на добром путу ка остварењу свога циља  потврдили су сви они који су стали уз њих у овој племенитој мисији. Из буџета предсједнице Српске обезбијеђено је 100.000 марака, док је Влада Српске обезбиједила 80.000. 

Цвијановићева је истакла да је циљ хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” да се покаже заједништво и пружи подршка свима којима је потребна помоћ. Нагласила је да се морају побољшати услови рада за многа удружења.

- Мора се квалитетно побољшати одређено стање и зато морамо доћи до крајњих корисника. Поносна сам јер смо сви и институције, привредници и грађани окупљени око ове идеје - нагласила је Цвијановићева, оцјенивши да је Српска још једном положила тест хуманости. 

Она је на “Инстаграм” профилу написала: “Не постоји циљ који је недостижан онда када смо удружени и окупљени око племените и хумане идеје”. 

Акција траје до 31. децембра, а како би се сакупило што више новца за куповину возила грађани могу позивати “m:tel” хуманитарни број 1411 и сваким позивом донирати једну марку. 

Осим тога, Министарство финансија РС отворило је рачун посебних намјена “С љубављу храбрим срцима” број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке Бањалука. 

До краја вечери  захваљујући институцијама Српске, донаторима и грађанима сакупљено је више од пола милиона марака, од чега више од 61.000 КМ позивом на хуманитарни број. 

Подршку акцији и ове године пружили су афирмисани културни и спортски радници из региона. 

Прва хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” одржана је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, а потом за малишане са потешкоћама у развоју, дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један и дјецу са аутизмом. 

Захваљујући новцу сакупљеном у овој акцији изграђена је Родитељска кућа у Бањалуци, обезбјеђена помоћ за  дјецу са ријетким генетским обољењима, основан Ценар за превенцију развојних тешкоћа “За мајку и дијете”, те основан Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. 

Хумана срца куцала су и за дјецу са потешкоћама покрета, за оснивање дневних центара у Требињу и Бањалуци те оснивање прве Банке хуманог млијека.

ПОДРШКА ИЗ СРБИЈЕ

Премијерка Србије Ана Брнабић укључила се видеолинком и поручила да ће Србија увијек помагати Републику Српску и изразила задовољство што и ове године учествује у хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима”.

Оцијенила је да ће 2022. година бити пуна изазова, али да ће бити и година у којој ће бити покренути додатни пројекти важни за Србију и Српску. Према њеним ријечима, идуће године биће покренута изградња Аеродрома Требиње и кренути изградња ауто-пута до Бијељине.

- Србија је од 2014. године у Српску инвестирала више од 88 милиона евра како би грађани живели боље, имали бољу инфрастуктуру, вртиће, школе и видели да је Србија уз њих - рекла је Брнабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана