Од 1. септембра нова правила на европским аеродромима

GS
Foto: Bloomberg

Ако летите било гдје у Европи у септембру, требало би да се упознате са неким новим правилима која ступају на снагу на аеродромима Европске уније овог викенда.

Европска комисија је довела у питање поузданост скенера нове генерације на аеродромима ЕУ и позвала на привремену обнову претходног модела, пише Ајриш егземинар (Irish Examiner).

То значи да ће се аеродроми који користе нове Ц3 скенере — који обично омогућавају путницима да оставе течности и електронске предмете у торбама док се скенирају и који су уклонили потребу за ограничењем од 100 ml за сваку течност, аеросол или гел — вратити на старије методе.

Ефикасност нових скенера доведена је у питање техничким извјештајем који је Комисија послала Европској конференцији цивилног ваздухопловства прошлог маја, у којем се наводи да не могу да гарантују поузданост скенера за посуде капацитета већег од 330 ml.

Од 1. септембра, аеродроми који користе Ц3 скенере мораће да се врате на традиционалне рендгенске апарате, што може изазвати кашњења на неким аеродромима, напомиње Тпортал.хр.

Привремена мјера

Комисија ту мјеру описује као „привремену“, али није навела крајњи датум до којег ће важити. Међународни савјет европских аеродрома (АЦИ) описује промјене правила као велику препреку и за путнике и за аеродроме.

„Они аеродроми који су рано усвојили ову нову технологију су озбиљно кажњени и оперативно и финансијски“, каже Оливије Јанковец, генерални директор АЦИ ЕУРОПЕ.

„Одлуку да инвестирају и уграде скенер Ц3 донели су у доброј намјери, на основу чињенице да је ЕУ дала зелено свјетло овој опреми без икаквих ограничења. Одлука да се сада уведу значајна ограничења на њихову употребу доводи у питање повјерење које индустрија може да укаже у тренутни систем сертификације ЕУ за опрему за безбједност у ваздухопловству. Морамо да учимо из ове ситуације и да обезбиједимо да систем сертификације ЕУ обезбеди неопходну правну сигурност и оперативну стабилност у напредовању.”

Шта то значи за мој пртљаг?

Вратили смо се, нажалост, боцама од 100 ml у затвореним пластичним кесама и вађењу електронских уређаја за скенирање.

Ако путујете кроз аеродром који има Ц3 скенере, и даље би требало да спакујете свој ручни пртљаг на исти начин као прије неколико година. Дакле, нема велике креме за сунчање, а боцу парфема ако је већа од 100 ml оставите код куће или је спакујте у кофер који чекирате, преноси Нова.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана