Обиљежавање 106 године од интернације Срба у аустроугарски логор

Г.С.
Обиљежавање 106 године од интернације Срба у аустроугарски логор

ДОБОЈ - Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је данас да је логор за Србе у Добоју у Првом свјетском рату направила једна од најцивилизованијих држава у то вријеме и да су исти ти читав прошли вијек српском народу увозили демократију бомбама настојећи да га униште.

 Милуновић је рекао је да обиљежавање 106 година од интернације Срба у први концентрациони логор у модерној Европи, који је Аустроугарска формирала у Добоју, од републичког значаја како би се присјетили свих жртава, одали им помен и подсјетили ко је то учинио српском народу.

Он је подсјетио да је једна од најцивилизованијих држава, једно моћно царство, како су себе звали, у Првом свјетском рату отворило логор за Србе не само у Добоју него широм свог царства

"Кроз овај логор прошло је 45.791 лице како су својом германском прецизношћу тачно израчунали. Од тог броја наших 12.000 сународника је уморено страшним смрћу од глади, болести, вјешањем", рекао је Милуновић новинарима и напоменуо да су ту живот скончали наши сународници из БиХ, Црне Горе, Србије.

Напоменуо је да су недуго послије тога готово исти 1941. до 1945 године дошли поново и напали Србију и српски народ.

"И то није био крај, у прошлом вијеку су бомбардовали народ на овим подручјима, а потом и у Савезној Републици Југославији. Они су нам увозили своју демократију бомбама кроз читав прошли вијек настојећи да униште српски народ на овим просторима", истакао је Милуновић.

Према његовим ријечима, колико су те њихове демократије - демократије говори чињеница да је у Бриселу постојао зоолошки врт у коме су држали црначку дјецу до 1958. године, излагали их и показивали својој дјеци како су то нижа раса од њих самих

У Добоју је данас обиљежено 106 година од интернације Срба у злогласни аустроугарски логор, први концентрациони логор у модерној Европи 20. вијека, у коме је од 1915. до 1917. године убијено 12.000 људи.

Код спомен-костурнице код Цркве Светих апостола Петра и Павла добојски свештеници служили су парастос за 12.000 убијених српских логораша у овом злогласном аустроугарском логору.

Послије молитвеног чина положени су цвијеће и вијенци на спомен-крст код костурнице, а потом и на Споменик жртвама Добојског логора 1915-1917. година.

Присутни су били министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић са сарадницима, делегација Народне скупштине Срђан Тодоровић и Данијел Јошић, посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић.

Ту си и представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године.

Све ове делегације положиле су вијенце на спомен-обиљежја.

Аустроугарске власти формирале су концентрациони логор за Србе у Добоју 27. децембра 1915. године.

У овом логору било је заточено више од 45.000 Срба, од којих 12.000 није преживјело. Логор је затворен 1917. године.

У логор је интерниран 45.791 Србин, и то 16.673 мушкарца, 16.996 жена и дјеце из БиХ, те 12.122 српска војника и један број старијих људи, жена и дјеце из Србије и Црне Горе, од којих је око 12.000 страдало.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана