„Неки нови Бродвеј“ најбољи филм на фестивалу у Стокхолму

ГС
„Неки нови Бродвеј“ најбољи филм на фестивалу у Стокхолму

СТОКХОЛМ - На десетом по реду Фестивалу новог филма с Балкана - БАНЕФ, у Стокхолму, награду за најбољи дугометражни документарни филм добио је Денис Бојић, за филм „Неки нови Бродвеј“ из БиХ, Републике Српске, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске уз помоћ Даун синдром центра из Бањалуке.

Готово једногласном одлуком жирија, филм „Неки нови Бродвеј“ однио је побједу будући да се бави темом која је у континуитету актуелна у свијету – брига о дјеци, омладини са Дауновим синдромом, пренио је РТРС.

Бојићев филмски приступ, вођење филмске нарације која је увијек привлачила пажњу, ни једног момента не испушта индивидуалне приче свих актера филма, који су сваки понаособ имали своје аутентично мјесто, проткано у живот заједнице, учинио је да овај филм, иако се бавио тешком темом, изазове високе оцјене код жирија, доминантно кроз филмски занат причања ове социјално-емотивне приче, али и кроз укупан значај и начин приступу теми коју филм обрађује.

Овогодишњи Фестивал је приказао 23 филма у три селекције, докуметарног, кратког играног и анимираног филма. Имао је пројекције уживо у Стокхолму, али су сви филмови били доступни и на дигиталној платформи –Banff on demand  и гледала их је публика у цијелој Шведској, Норвешкој и Финској. Жири су сачињавали признати шведски умјетници из свијета филма Тања Зорић, Јоел Форсселл, Анна Лöнн Франко,Тања Степанов, Бјöрн Бабба Цаллиус, Јелена Мила.

Према ријечима директорке Фестивала, глумице Јелене Миле овај фестивал је драгоцјен како за наше ствараоце на Балкану, југу Европе да се представе овдје, тако и за публику на Сјеверу, да сазнају оно што не знају.

- Јако је мало прича које заиста стигну до сјевера Европе. Наши играни филмови су посебни, али људе овдје занима и реалност, она о којој не могу да сазнају преко дневно-политичких медијских спекулација, у чује приче малих људи, њихове свакодневице и живот. Зато нам је важан овај Фестивал који као што видите, и поред короне, живи- истакла је она.

Фестивал се одржава уз подршку Шведског филмског института у сарадњи са Зита, АБФ Стокхолм, Јустин продукцијом те амбасадорима из региона Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана