Митровић: Нећемо одустати док не пронађемо своје најмилије

Срна
Foto: срна

БИЈЕЉИНА - Породице несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице ове године нису пронашли ниједну од 57 особа за којима трагају, те поручују да неће одустати од свог циља.

Предсједник овог удружења Смиља Митровић, која је мајка војника Војске Републике Српске несталог 1995. године, рекла је да породице желе да пронађу своје нестале и да никада неће бити задовољни резултатима ниједне институције док то не буде тако. "Сада иду празници, нама је тада најтеже што наши нису са нама.

Немамо право ни због њих одустати јер су они бранили Републику Српску и морамо их вратити кућама", рекла је Митровићева у Бијељини, гдје је данас одржана Скупштина Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице. Митровићева је додала да има много људи који су учествовали у рату који би могли дати неке информације о несталима гдје се налазе, што је највећи приоритет. Она је подсјетила да је ове године на нивоу Републике Српске пронађено неколико особа. Члан колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Никола Перишић рекао је новинарима да су данас у Бијељини на Скупштини Удружења разговарали о проблемима и активностима које ће спроводити сљедеће године.

Он је навео да је највећи проблем при тражењу несталих недостатак релевантних информација јер проток времена и умирање свједока нису савезник у овом процесу. "У Републици Српској у костурницама и мртвачницама се налази око 600 посмртних остатака гдје је изолован ДНК-а профил. Нажалост, нема подударања са ДНК-а профилом крви узетих од породица. То даје велику вјероватноћу у погрешне идентификације док није примјењивана ДНК-а метода", навео је Перишић.

Он каже да су преостали случајеви несталих најтежи када је у питању процес тражења, те да се, према евиденцији Института, потражује око 1.266 несталих Срба. О сарадњи са релевантим институција у Републици Српској и БиХ, Перишић је истакао она коректна, да су све институције према закону дужне подијелити информације са Институтом по питању тражења несталих. "Ово је прије свега хумано питање и никако не смије бити политизовано", рекао је Перишић новинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана