Мирис и укус "Три котлића" употпуњени амбијент

СРНА
Мирис и укус "Три котлића" употпуњени амбијент

ФОЧА- Мириси планинарског пасуља, ловачког гулаша и рибље чорбе примамили су данас у Фочи велики број становника у двориште Бегове куће, која је једна од најстаријих фочанских објеката, гдје су могли бесплатно да пробају ове специјалитете на традиционалној манифестацији "Три котлића".

Након неколико година паузе због епидемије вируса корона, "Три котлића" припремила је Туристичка организација заједно са риболовцима, планинарима и ловцима.

Планинари су скували пун котао пасуља, од око 40 литара, и све се брзо појело, што најбоље говори колико је укусно то свакодневно, обично јело спремљено на необичан начин.

За спремање планинарског пасуља и ове године био је задужен искусни планинар и кулинар Горан Вујадин.

Он истиче да се пасуљ планинара разликује од војничког, радничког, студентског и кућног прије свега зато што се користе зачини од планинских трава - нана, мајчина душица, жара, и то са Зеленгоре и Маглића, и зато што се кува на отвореном - на ватри од буковог дрвета, па му дим даје посебну арому.

"Ми никада не запржавамо пасуљ, већ користимо тикву да бисмо добили текстуру, ту густину, а од меса, најбоља су сува свињска ребра. Дим је врло битан, то је најдоминантније, као што се димљени лосос, димљена кобасица и димљени сир препознају по укусу, тако се и планинарски пасуљ разликује од пасуља који се прави у ресторану на плину или електричном шпорету", каже Вујадин.

Фочанске ријеке богате су пламенитом рибом, али Фоча није толико позната по рибљој чорби, која је више карактеристична за равничарске крајеве са мирним ријекама.

Ипак, и ове године риболовци са Дрине, Ћехотине, Таре, Бистрице, Сутјеске и Колине спремили су веома укусну чорбу, које се не би постидјели ни врхунски кулинари из крајева гдје је то јело традиција.

Риболовац Мирослав Бабић каже да су спремили чорбу од четири врсте дринске рибе - липљана, пастрмке, шкобаља и мрене.

"Рибе се искувају, припреми се поврће, и онда се све то кува, све што се дуже кува то је боља, а ми смо је кували три и по сата. Ми, иначе, нисмо научили да једемо љуто и рибље чорбе код нас нису на менију, али рибља чорба мора бити љута, што љућа то боља”, каже Бабић.

У сарадњи са планинарима, риболовцима и ловцима, за још једну успјешну манифестацију "Три котлића" одговорна јер Туристичка организација Фоче, чији директор Споменка Попадић истиче да је циљ промоција ријека, планина и шума, планинарења и ловног и риболовног туризма уз предстваљање фочанске гастро-културе.

"Фоча је територијално велика општина кроз коју тече 17 ријека и рјечица, код нас се налазе највише и најљепше планине у БиХ, ловна подручја заузимају велику површину Националног парка `Сутјеска` и других дијелова општине. Идеја је да се на крају туристичке сезоне окупе планинари, ловци, риболовци и сви љубитељи природе како бисмо, уз дегустацију јела из котлића, разговарали о унапређењу туристичке понуде Фоче и плановима за наредну сезону", рекла је Попадићева.

Посјетиоци су похвалили сва три јела уз оцјену - три дегустације, три десетке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана