Милион докумената још чека на замјену

Драгана Келеч
Милион докумената још чека на замјену

Бањалука - Стотине хиљада становника БиХ нема важећа лична документа, а највише је неважећих пасоша - 592.492.

Према подацима Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ, рок важења истекао је за више од милион докумената. Њихови подаци показују да улицама шетају 211.984 становника са истеклом личном картом, док возачку дозволу нису продужила 206.404 возача. Овај проблем има и безбједносни аспекат јер се та документа могу употријебити на црно.

Највише становника који нису отишли да замијене документа у РС налази се у највећим центрима Бањалуци, Бијељини, Приједору и Зворнику, а још већа немарност када је у питању замјена истеклих личних докумената влада у ФБиХ.

Међу десет кантона по броју неважећих докумената доминира Кантон Сарајево, у којем 94.882 становника имају пасош којем је истекао рок важења, 29.387 их је са неважећом возачком дозволом, а 20.666 са личном картом која није употребљива. Ажурношћу грађана не могу се похвалити ни остали кантони, а посебно Зеничко-добојски, Средњобосански и Тузлански кантон, у којима има највише становника са неважећим личним документима.

Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ и министарства унутрашњих послова већ мјесецима узалудно апелују на становнике да на вријеме замијене документа. Савјетују их да не чекају мај, јун, јул и август, када због љетне сезоне традиционално владају највеће гужве на шалтерима за издавање докумената.

- У љетном периоду обично владају велике гужве приликом издавања личних докумената, због чега сви они који желе да избјегну дуга чекања треба на вријеме да оду и замијене своја документа - истакли су у овим институцијама.

Посебно су апеловали на возаче, наводећи да правовременом замјеном возачких дозвола избјегавају ситуацију да касније морају уз захтјев доставити обимну документацију како би добили нову.

У Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ су подсјетили да је посједовање личне карте законска обавеза сваког пунољетног грађанина БиХ и да се казна за непосједовање тог документа креће од десет до 100 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана