Мање незапослених, олакшице привреди

Марина Чигоја
Мање незапослених, олакшице привреди

Бањалука - Влада РС смањила је у протеклих 12 мјесеци број незапослених у Српској за 2,7 одсто у односу на исти период претходних година и истовремено утврдила и неколико закона с циљем растерећења привреде.

Саопштено је то у понедјељак из Бироа за односе с јавношћу Владе РС након радно-консултативне сједнице на којој је усвојен извјештај о години дана рада Владе РС.

Између осталог враћен је неопорезиви дио дохотка од 200 КМ с циљем олакшања пословања предузећа, те утврђен Закон о посебним начинима измирења пореског дуга. Од 1. децембра 2013. функционише и једношалтерски систем регистрације пословања која је сада могућа за три дана.

- Дошло је до вишеструког смањена трошкова. Између осталог, обавезан минимални оснивачки капитал за д.о.о. је смањен са 2.000 КМ на једну марку - каже се у саопштењу.

Влада је у протеклој години вратила пет одсто плате буџетским корисницима, а недавно је донесена и одлука о враћању плата свим буџетским корисницима са средњом стручном спремом на ниво из 2008. године. Такође, Влада је, у прошлој и овој години, у два наврата повећала пензије. Пензија из јануара ове године, у односу на јануар прошле године, увећана је за 7,3 одсто.

Остварене су и значајне инвестиције у енергетском сектору. Закључен је концесиони уговор за изградњу и коришћење ТЕ "Угљевик 3", процијењене вриједности 1,1 милијарду КМ са концесионаром "Комсар енерџи РС".

- Ријеч је о једној од највећих инвестиција у регији која се реализује паралелно са инвестицијом у отварање новог рудника на лежишту Угљевик Исток 2, а вриједност инвестиције је 443 милиона КМ - истиче се у саопштењу.

Такође, ЕФТ - РиТЕ "Станари" је у пројекат изградње ТЕ "Станари", процијењене инвестиције 950 милиона КМ, у 2013. години уложило је 152 милиона КМ. У току су активности на изградњи термоелектране.

- Најзначајнији пројекат који се реализује у области енергената је изградња крака гасовода "Јужни ток" - наводи се у саопштењу и додаје да је Влада у 2013. покренула и истрагу у Фабрици глинице Бирач, којом је зауставила колапс овог система и сачувала више од хиљаду радних мјеста.

- Сада је запослено више радника него кад је Влада интервенисала за спашавање ове фирме - каже се у саопштењу.

Остварени су и значајни помаци и у области изградње аутопутева, а Влада је активно радила и на реализацији пројекта водовода и канализације у РС. Влада РС је наставила да ради на јачању здравственог сектора. Међу важнијим пројектима је изградња болнице у Бијељини, а објављен је јавни позив за достављање понуда за реконструкцију и доградњу дијела објекта болнице Источно Сарајево. Вриједност радова је 2,2 милиона  КМ а новац су обезбиједили Влада РС и Савјет министара БиХ.

Настављена је и реализација друге фазе изградње насеља "Андрићград", финансирањем занатских радова на Позоришту.

Отворена су представништва РС у Сједињеним Америчким Државама и Грчкој. Влада је од 15. марта 2013. до 10. марта 2014. одржала 51 редову сједницу, једну тематску, шест посебних и 24 радно-консултативне сједнице. У овом периоду одржане су и двије заједничке сједнице влада РС и Србије.

Стамбено збрињавање

За стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у 2013. години Влада РС је издвојила 9,9 милиона. У овом периоду укупно је збринуто 198 корисника, а у току је изградња 268 станова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана