Лани 48.610 лица није имало довољно прихода за издржавање

СРНА
Лани 48.610 лица није имало довољно прихода за издржавање

БАЊАЛУКА - У Републици Српској у прошлој години 48.610 лица није имало довољно прихода за издржавање, подаци су Републичког завода за статистику.

Према статистичким подацима, 31.782 лица у Српској лани су била у стању различитих социјално-заштитних потреба.

Подаци показују да је прошле године у Републици Српској 3.961 лице било корисник хуманитарне помоћи, док је било 4.324 старих лица без породичног старања.

Директор Центра за социјалну помоћ Бањалука Ирена Јолџић изјавила је Срни да је право на новчану помоћ дефинисано чланом 21 Закона о социјалној заштити, те да га може остварити појединац или породица чији су чланови неспособни за рад и привређивање, немају властитих прихода или чији су укупни приходи испод нивоа новчане помоћи утврђене Законом о социјалној заштити.

"Ово право остварују они који немају вишак стамбеног простора, који немају другу имовину из чије се вриједности могу осигурати средства за издржавање, немају сроднике који имају обавезу да их издржавају или уколико сродници због инвалидности или друге објективне спријечености нису у могућности да извршавају обавезу издржавања", навела је Јолџићева.

ОНа је напоменула да новчана помоћ служи за задовољавање основних животних потреба појединаца и породице у цјелини.

"Висина новчане помоћи утврђује се зависно од броја чланова породице, у проценту од основице, док основицу представља просјечна плата остварена у Републици Српској у претходној години", појаснила је Јолџићева.

Када је ријеч о корисницима права на новчану помоћ, Јоџићева је навела да ово право у Бањалуци мјесечно остварује 702 корисника.

Јолџићева каже да се право на једнократну новчану помоћ, према Закону о социјалној заштити, обезбјеђује појединцу, члановима породице или породици у цјелини који се тренутно нађу у стању социјалне потребе.

"Износ једнократне новчане помоћи зависи од броја чланова породичног домаћинства, а не може бити већа од тромјесечног износа новчане помоћи", каже Јолџићева.

Она је додала да је од почетка године право на једнократну новчану помоћ у Бањалуци остварило 2.312 лица.

"Законом о социјалној заштити прописано је да се појединац може више пута у току календарске године обратити захтјевом за једнократну новчану помоћ, те је сходно наведеном до данас било укупно 3.468 исплата једнократних новчаних помоћи", рекла је Јолџићева.

Она је прецизирала да је, закључно са септембром, за ова два права исплаћено укупно 1.791.135 КМ, од чега је 700.367 КМ за једократну новчану помоћ, а 1.090.768 КМ за новчану помоћ.

Данас се у цијелом свијету обиљежава Међународни дан борбе против сиромаштва, који је генерална скупштина УН одредила за подстицање свијести о потреби искорјењивања сиромаштва и биједе у свим земљама, нарочито оних у развоју.

Према процјенама УН, на свијету има више од 2,2 милијарде људи који су сиромашни или су на прагу сиромаштва, а УНДП као главне разлоге раста сиромаштва наводи поскупљење хране и ратове, али и финансијску кризу и природне катастрофе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана