Лакташи најпожељнији микро град у Европи

Милијана Латиновић
Лакташи најпожељнији микро град у Европи

ЛАКТАШИ - Општина Лакташи проглашена је најпожељнијим микро градом у Европи за инвестирање, према ранг листи лондонског часописа Фајненшл тајмс, што за ову локалну заједницу значи још јачи развој и долазак страних инвеститора.

Овај престижни часопис сваке двије године распише конкурс за додјелу престижног признања које се додјељује најатрактивнијим инвестиционим дестинација Европе, локалним самоуправама и регионима који могу да понуде ефикасну администрацију и конкретне услове за пословање.

У извјештају "Градови и региони за будућност 2020/2021. године" у категорији микро европских градова у погледу трошковне ефикасности, на ранг листи испод Лакташа налазе се градови из Мађарске, Словачке, Пољске, Чешке и Естоније.

Начелник Лакташа Ранко Карапетровић истиче за "Глас Српске" да је ово признање потврда дугогодишње орјентације руководства општине да пружи велику подршку привредницима кроз обезбјеђење веома повољног пословног амбијента.

- Ово ће бити прилика за долазак иностраних инвеститора, којих ни до сада није мањкало, а за нашу администрацију ова позиција је вјетар у леђа да будемо још успјешнији - рекао је Карапетровић, нагласивши да је највише страних инвеститора у овој општини из Словеније, Италије, Аустрије и Њемачке. 

Карапетровић је подсјетио да су Лакаташи носилац сертификата југоисточне Европе о повољном пословном окружењу. 

- Наша највећа предност је то што смо изузетно флексибилна управа и све процедуре у вези са оснивањем предузећа веома кратко трају. Константно смо на услузи инвеститорима - рекао је први човјек Лакташа додајући да ова локална заједница има изузетно добар геостратешки положај. 

Развојну шансу Лакташа, Карапетровић види у бањском и сеоском туризму и воћарству.

- Најбоље резултате тренутно постижемо у сектору трговине и прерађивачке индустрије која је замајац напретка - истакао је Карапетровић нагласивши да је велики број домаћих инвеститора  у овој општини који шире своје пословање и повећавају број запослених. 

 

Запосленост

Ранко Карапетровић истиче да је проценат незапослености у Лакташима око девет одсто.

- Евидeнтно је да недостаје одређених кадрова у области машинске и електро струке којих немамо уопште, а проблем је и са стручним кадром у грађевинарству. Због тога стипендирањем подстичемо школовање тог кадра – рекао је Карапетровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана