Кутлешић Стевић: Цијела Српска обухваћена рехабилитацијом

Г.С.
Кутлешић Стевић: Цијела Српска обухваћена рехабилитацијом

БАЊАЛУКА - Цијела Република Српска обухваћена је рехабилитацијом од вируса корона, а рехабилитација је бесплатна, нагласила је пулмолог Сњежана Кутлешић Стевић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Поједини пацијенти након преболијевања вирус короне буду у лошој психофизичкој кондицији, са нарушеном функцијом плућа и других органских система, и суочавају се са дуготрајним посљедицама.

- Код одређеног броја пацијената, поготово оних који су лијечени уз подршку механичке вентилације или респиратора, након прележане инфекције, заостану значајни функционални проблеми, како респираторног система, тако и мишићно-коштаног. Због тога је пост-ковид рехабилитација изузетно значајна за ове пацијенте и њихов што бржи и потпунији опоравак, те враћање у животне и радне процесе - наглашава Кутлешић за РТРС.

Пацијенти без обзира на врсту лијечења, имају одређену врсту тегоба.

- Пацијенти који су преболили ковид у болницима имају право на рехабилитацију. Пацијенти имају двије могућности лијечења. Пулмолошка рехабилитација на два начина - један је дневна болница за пацијенте који и даље имају тегобе дисања, кратак дах, надражајни кашаљ, а други за пацијенте који су лијечени у болницама и она траје 28 дана - објашљава др Сњежана Кутлешић Стевић, пулмолог.

Циљ рехабилитације је постигнут ако тегобе које су претходно наведене смањимо и ако пацијенту побољшамо квалитет живота и свакодневице.

- Сретна сам да смо свим тим пацијентима омогућили рехабилитацију, а самим тим и враћање у нормалан животни ток - додала је Кутлешић-Стевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана