Купљено 50,5 милиона робе, затражен поврат 7,3 милиона КМ

Срна
Купљено 50,5 милиона робе, затражен поврат 7,3 милиона КМ

БАЊАЛУКА - У девет мјесеци ове године страни држављани су поднијели 166.282 захтјева за поврат пореза на додату вриједност /ПДВ/ за купљену робу у БиХ у износу од 50,5 милиона КМ, приликом чега су тражили поврат ПДВ-а у износу од 7,3 милиона КМ.

Највише захтјева за поврат ПДВ-а за робу купљену у БиХ било је на граничним прелазима Орашје, Увац, Брчко, Шепак, Шамац, Градишка и Зупци.

"Највише захтјева за поврат ПДВ-а страним држављанима подносе становници нама сусједних земаља Србије и Хрватске, те Црне Горе. Углавном је ријеч о лицима која живе ближе граници и често долазе у БиХ у куповину. Ријеч је о роби широке потрошње, прехрани, одјећи и обући, аутомобилским гумама...", рекао је Срни начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Ратко Ковачевић.

Он је нагласио да у овој години долази до опоравка и пораста вриједности робе коју су у БиХ купили страни држављани.

"Наиме, у прошлој години то је било значајно мање с обзиром да су била смањена путовања због ванредне ситуације узроковане пандемијом вируса корона", појаснио је Ковачевић.

Уз напомену да се право на поврат ПДВ-а не односи на изнесена минерална уља, алкохол и алкохолна пића, те прерађевине од дувана, из УИО су навели да се инструкцијом о поврату овог пореза страним држављанима прописују услови и начин поврата ПДВ-а.

Страни држављани у смислу овог прописа јесу физичка лица која немају пребивалиште у БиХ, а имају право на поврат ПДВ-а на добра која купе у БиХ и изнесу их у пртљагу са собом изван царинског подручја БиХ.

Поступак за остваривање права на поврат ПДВ-а страни држављанин покреће подношењем захтјева за поврат на обрасцу "ПДВ-СЛ-2", који попуњава обвезник-продавац на захтјев купца-страног држављанина у три примјерка, од којих оригинал и једну копију продавац даје купцу, а другу задржава у својој документацији.

Продавац својим потписом и печатом овјерава поменути образац, а купац – страни држављанин, који остварује право на поврат ПДВ-а, обавезан је при напуштању царинског подручја БиХ дати царинској служби на увид купљена добра, оригиналне рачуне и попуњен образац "ПДВ-СЛ-2" у оригиналу.

Царинска служба, прије овјере обрасца "ПДВ-СЛ-2", утврђује да ли су подаци из путне исправе истовјетни са онима из наведеног обрасца.

"Као и да је роба, дата на увид, истовјетна са робом наведеном у рачуну који је означен у обрасцу, те да није кориштена. Утврђује се и да ли је укупна вриједност робе са ПДВ-ом исказана на обрасцу већа од 100 КМ, да ли се роба износи прије истека рока од три мјесеца од дана куповине у БиХ и да ли је оригинал обрасца овјерио и потписао продавац“, навели су из УИО БиХ.

Објаснили су и да, ако су испуњени наведени услови, царинска служба овјерава образац "ПДВ-СЛ-2" потписом и печатом, те уноси датум преласка добара из царинског подручја БиХ.

Оригиналне рачуне и овјерен образац "ПДВ-СЛ-2" царинска служба враћа купцу-страном држављанину коме се врши поврат ПДВ-а ако у року од три мјесеца од дана издавања рачуна достави продавцу, од кога је купљено добро, оригинал обрасца "ПДВ-СЛ-2", овјерен од Царинске службе.

Ако се овјерени образац доставља поштом, купац или подносилац захтјева доставља продавцу број рачуна у банци на који ће се извршити поврат плаћеног ПДВ-а.

На основу овјереног оригинала обрасца продавац, када провјери да поднесени захтјев испуњава услове за поврат пореза, врши поврат плаћеног ПДВ-а купцу или подносиоцу захтјева. Поврат ПДВ-а се врши у КМ, готовинском исплатом или уплатом на рачун у банци коју наведе купац или подносилац захтјева.

Ако је исплата у готовини, продавац је обавезан да изврши поврат ПДВ-а одмах, или у року од 15 дана од дана пријема захтјева ако се новац дозначава на рачун купца или подносиоца захтјева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана