Крвна плазма улива наду у брже оздрављење

Милијана Латиновић
Крвна плазма улива наду у брже оздрављење

БАЊАЛУКА - Прве дозе крвне плазме које су прикупљене у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске уливају наду за бржи опоравак тешко обољелих од “ковида 19”, а стручњаци истичу да је то скромно, али обећавајуће оружје у борби против вируса корона.

У Заводу су за “Глас Српске” навели да су за седам дана, откако је званично пуштен у рад апарат за донорско прикупљање крвних компоненти, прикупили четири дозе крвне плазме особа које су прележале “ковид 19”.

- Плазма се након узимања складишти на температури од минус 25 степени Целзијуса или нижој и чува се до три године - навели су у Заводу за трансфузијску медицину.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић појашњава за “Глас Српске” да давалац крвне плазме може бити свака здрава особа која је прележала “ковид”.

- Важно је да је давалац здрав, да нема нека друга обољења и да не прима одређену терапију, те да има довољан ниво антитијела која касније могу да се користе. Антитијела се у крви тешко обољелог вежу за вирус и покушавају да га неутрализују прије него што уђе у ћелију - рекао је Бокоњић.

Нагласио је да је од изузетно великог значаја што је Српска уопште обезбиједила потребну опрему и почела са прикупљањем крвне плазме.

- У терапији најтежих “ковид” пацијената који се лијече на инфективним клиникама показало се да је крвна плазма један од лијекова или третмана који се и дан-данас користи. Протоколи за лијечење су се мијењали, неки лијекови избацивали из употребе, попут хлорокина, а крвна плазма се користи откако је уведена. Нема успјех код свих пацијената, али код доброг дијела пацијената ублажава клиничку слику и скраћује ток болести - објаснио је Бокоњић и додао да се, према неким сазнањима, крвна плазма и код нас већ користи за лијечење обољелих.

Да је ово мали, али значајан корак у борби против вируса корона сагласан је и инфектолог из Болнице у Зворнику Перо Пајкановић, који каже да ће у наредном периоду крвна плазма сигурно бити значајна помоћ у лијечењу тешко обољелих, када болнице на располагању буду имале веће количине те крвне компоненте.

- Крвна плазма излијечених садржи бјеланчевине, односно антитијела која неутралишу вирус код особе која је заражена. За то је потребан већи број добровољних давалаца - рекао је Пајкановић.

Студија

Дејан Бокоњић је рекао да ће до краја марта бити завршен елаборат о првој фази Студије серолошког испитивања коју су спровели медицински факултети из Бањалуке и Фоче и Институт за јавно здравство РС.

- Уколико све буде текло према плану, већ крајем априла почећемо и другу фазу, која ће обухватити око 5.000 испитаника - казао је Бокоњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана