Кокот: Дигитализација у Српској неминован процес

Срна
Кокот: Дигитализација у Српској неминован процес

ДУБРОВНИК - Дигитализација је неминован и неопходан процес као најједноставнији и најбржи начин комуникације и оптимизације рада предузећа и усклађивања са трендовима у региону, Европи и свијету, изјавила је данас генерални секретар Привредне коморе Републике Српске Драгана Кокот.

"У Српској је дигитализација дуго тема, при Комори је основан Центар за дигиталну трансформацију и оспособљени су кадрови и консултанти који ће бити подршка привреди у процесу дигитализације", рекла је Кокотова Срни у оквиру конференције "Кор дејс" у Дубровнику.

Она је истакла да ће дигитална рјешења допринијети оптимизацији рада предузећа и увести дигиталне начине комуникације интерно у предузећу, али и екстерно са институцијама.

"Изазов код нас је што систем још није заживио у пракси када је ријеч о јавном сектору", рекла је Кокотова, наводећи да поједине институције као Пореска управа, Управа за индиректно опорезивање и банкарски сектор имају своја одређена рјешења која омогућавају онлајн комуникацију и подношење документације.

Она је нагласила да, међутим, недостаје сертификационо тијело за квалификовани електронски потпис да би у потпуности била валидна та кореспонденција и размјена документације између привреде, грађана и јавног сектора.

Кокотова је истакла да су домаћа предузећа изузетно заинтересована за процес дигитализације, јер нове технологије које уводе у своју производњу и пружање услуга захтијевају дигиталне алате, било да се ради о софтверима или машинама и опреми која садржи софтвере и дигитализоване процесе.

"Наша привреда је извозно оријентисана и зависна. Предузећа имају доста партнера у иностранству или раде дио послова за стране фирме и то налаже улагање у опрему и технологије", појанила је Кокотова.

Она је напоменула и да је Влада Републике Српске прије неколико година опредијелила средстава за осавремењивање технолошких процеса у привреди, а ове године је издвојен дио средстава и за дигитализацију у привредним друштвима.

Кокотова је прецизирала и да су на локалном новоу почела да се примјењују нека од дигиталних рјешења и навела примјер пројекта развоја јавно-приватног партнерстава, у коме је Комора партнер, а финасира га Влада Њемачке.

"Један пројекат се односи на увођење `чет бот` апликације у локалне самоуправе у који су укључене градске управе Бијељине и Лакташа", навела је генерални секретар Привредне коморе Републике Српске.

Она је појаснила и да је заживјела и идеја виртуелног асистента, који се зове "МИА" у локалним самоуправама, а посредством кога је могућа комуникација и подношење одређених захтјева, као што су изводи из матичних књига или увјерања о држављанству или да се постави питање о одређеним процедурама и шта је неопходно од неке докуменатације.

Кокотова је додала да су у оквиру тог програма обезбиједили за четири локалне самоуправе у Српској софтвер за управљање пољопривредним земљиштем које је у надлежности локалне самоуправе, а посредством кога могу да прате шта закупац или концесионар ради са том земљишту.

"Тај софтвер обезбјеђује и све потребне информације у вези са усјевима, од метеоролошких прилика, влажности земљишта, температуре, степена развоја биљке, што је врста дигитализације која помаже и пољопривредним произвођачима и локалној самоуправи да зна шта се дешава на терену", истакла је Кокотова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана