Киша и клизишта успоравају аутопут

Марина Чигоја
Киша и клизишта успоравају аутопут

Бањалука - Временске неприлике и клизишта успоравају изградњу аутопута Бањалука - Добој, а већ са првим љепшим данима грађевинари ће почети да раде пуним капацитетом.

Градња аутопута одвија се паралелно на његове двије дионице. На дионици од Добоја до Прњавора машине су у погону већ двије године, а почели су и радови на потезу од Бањалуке до Прњавора за које је уговор потписан прошле године. Обје дионице гради конзорцијум фирми "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља.

Генерални директор "Интеграл инжењеринга" Слободан Станковић истакао је да, поред лошег времена, радове отежавају и клизишта која су се појавила на дионици од Прњавора до Добоја.

- Успијевамо да санирамо та клизишта, али губимо много времена на томе. Чекамо љепше вријеме да подигнемо капацитете и у потпуности санирамо клизишта и наставимо са планираним темпом изградње аутопута - рекао је Станковић.

Када је у питању дионица од Бањалуке до Прњавора, ради се на пројектној документацији и радовима на терену које је могуће обављати због времена.

- Очекујемо да ћемо крајем мјесеца и на овој дионици почети да радимо у пуном капацитету - нагласио је Станковић.

Директор предузећа "Аутопутеви РС" Душан Топић истакао је да се радови одвијају у обиму који дозвољавају временске прилике, али да динамика није угрожена.

- Када је у питању дионица од Прњавора до Добоја, улазимо у посљедњу годину трогодишњег уговора. Отприлике двије трећине посла су завршене и ако нас вријеме послужи, очекујем да тачка на радове буде стављена у уговореном року, односно крајем ове године - рекао је Топић.

Он је истакао да је остало да буду завршени радови на објектима, полагање асфалта и постављање ограде и саобраћајне сигнализације.

- Што је најважније, на свим објектима су урађени темељи и стубови и сада се ради на изради и монтирању гредних носача на надвожњацима и мостовима. Конструкција главног моста на ријеци Босни је завршена и ради се на припреми за полагање хидроизолације, асфалта и заштитних ограда - нагласио је Топић.

Говорећи о дионици од Бањалуке до Прњавора, Топић је истакао да су радови почели 1. септембра прошле године и да и тај уговор траје три године.

- У току су припремни радови, који се одвијају у складу са завршеном документацијом и временским приликама. Акценат током зиме је био на изради пројекта, а на прољеће може да се крене са радовима дуж цијеле дионице. Припремни радови сада се одвијају од маховљанске петље преко србачког канала до ријеке Врбас и нешто мало преко Врбаса. Почетком грађевинске сезоне, односно кад се стабилизује вријеме, очекују нас грађевински радови у пуном обиму - нагласио је Топић.

Дужина аутопута Бањалука - Добој је 72 километра, а вриједност радова је око 380 милиона евра.

Путарина

Душан Топић је истакао да ће на аутопуту Бањалука - Градишка данас почети наплата путарине и да ће она износити од двије до десет КМ у зависности од категорије возила.

- Биће омогућени сви видови плаћања, односно у кешу, путем картице и електронска наплата. Ми препоручујемо и стимулисаћемо електронску наплату, јер је то најбржи и најбезбједнији начин наплате путарине, а посебно је значајан за путнике који свакодневно пролазе том релацијом, тако да ће се њима највише исплатити попуст који ћемо понудити за тај вид плаћања - казао је Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана