Камп окупио новинаре из региона и дијаспоре: Очување српског идентитета заједнички циљ

Данијела Бајић
Камп окупио новинаре из региона и дијаспоре: Очување српског идентитета заједнички циљ

ВРЊАЧКА БАЊА - Његовање српског језика, чување културе и традиције, уз благовремено извјештавање о кључним националним питањима српског народа гдје год да живи, требало би да буде примарни задатак новинара из региона и дијаспоре.

Закључак је то медијског кампа под називом “Јединствени где год били”, одржаном у Врњачкој Бањи, у организацији Кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Србије са дијаспором.

Умрежавање, јединствен приступ извјештавању о кључним националним интересима, ширење истине о Србима само су неке од тема о којима је разговарало 16 новинара из региона и дијаспоре.   

Колико је живот српског народа у Хрватској и на Косову тежак, али и само изношење истине најбоље знају новинарка радија Дунав из Вуковара Мирјана Цветковић и новинар и водитељ радија Косовска Митровица Филип Вучковић.

Цветковићева прича да је програм радија Дунав комплетно посвећен Србима у Хрватској.  

- Углавном се бавимо локалним вијестима, али слушаоце информишемо и о дешавањима из цијеле земље. Међутим, нагласак је на српској националној припадности. Теме су углавном везане за политичка питања Срба у Хрватској, али причамо и о образовању, култури и спорту - казала је Цветковићева. 

Додала је да се радио Дунав самофинансира тако да имају колику-толику слободу извјештавања. 

- За сада функционишемо и немамо неких притисака са стране. Шта ће бити у наредном периоду, ни сама не знам, све зависи од политичке ситуације, која баш и није сјајна - истакла је она.  

Сличан положај Срба је, према ријечима Вучковића, и на Косову. Он каже да и новинари у Косовској Митровици често наилазе на изазове. 

- Један од изазова јесте језичка баријера јер приштинске институције немају обезбеђен превод за новинаре са севера Косова. То је један од главних проблема. Постоје, наравно, и друге ствари, између осталог, безбедност новинара - прича Вучковић.

Новинарка “Информера” Марија Станковић, која је углавном задужена за политичке теме, каже како настоје да извјештавају што је више могуће о ситуацији у региону и широм свијета.  

- Медији имају веома велики утицај на то како ће народ очувати идентитет где год се налазили. Национални интереси нису само мртво слово на папиру, а томе би медији требало да дају на значају и шире даље - казала је Станковићева.

Директор Српске радио телевизије Подгорица Радосав Јокић истакао је да обрађују теме које интересују српску заједницу у Црној Гори, од историје, науке до спорта. 

- Наш програм чине и приче које би могле да зауставе медијски мрак и разбију обруч који је дуго година угрожавао ову заједницу, због чега нисмо имали простор да свијету пласирамо битне информације - казао је Јокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана