Још нису саниране све посљедице земљотреса у Костајници и Козарској Дубици: Година у хладним контејнерима

Милијана Латиновић
Још нису саниране све посљедице земљотреса у Костајници и Козарској Дубици: Година у хладним контејнерима

КОСТАЈНИЦА, КОЗАРСКА ДУБИЦА - Хладне ноћи у контејнерима који су замијенили топле домове, испуцали зидови и честа подрхтавања тла већ годину свакодневица су мјештана Костајнице и Козарске Дубице, међу којима су многи у лањском земљотресу остали без крова над главом.

Разоран земљотрес јачине 6,3 по Рихтеру на данашњи дан прошле године разорио је Петрињу и Банију у Хрватској, а тресао се и цијели регион. Најтеже је било у општинама које граниче са Хрватском, гдје се штета мјерила милионима марака. Ни годину касније, упркос залагањима надлежних и помоћи која је стизала са свих страна, све породице не чекају Нову годину под својим кровом.

Начелник Костајнице, Никола Јањетовић, истиче за “Глас” да је захваљујући помоћи Владе Републике Српске, Владе Србије и Аутономне покрајине Војводине обезбијеђен новац за обнову порушених објеката.

- Расписали смо јавни позив на који се пријавило 470 лица, а до сада је реализовано око 370 уговора. За мањи број физичких лица још чекамо допуну документације, а када то завршимо онда слиједи помоћ и за привреднике и јавне институције - истакао је Јањетовић.

Нагласио је да је међу приоритетима била обнова школа како ђаци не би заостајали у савладавању градива.

У овој општини која је смјештена на свега 25 километара од Петриње, епицентра разорног земљотреса, седам породица и даље станује у привременом контејнерском смјештају.

- Расписали смо тендер за избор извођача радова за изградњу тих седам кућа. Новац је пребачен још у августу, али морамо имати стрпљења и разумијевања јер процедуре су такве какве јесу - поручио је Јањетовић, подсјетивши да је штета када је ријеч о стамбеним објектима премашила седам милиона марака, а све укупно и с индиректном штетом близу 20 милиона. Нагласио је да страх није прошао ни данас, те да људи реагују и на најмања подрхтавања тла.

Ни Средњошколски центар у овој општини није у потпуности обновљен. Директорка, Јелена Јаћимовић-Јањетовић, истиче да су се ђаци у клупе вратили у марту, а током љета су, захваљујући донацији Владе Кантона Сарајево, санирали све пукотине и кровну конструкцију.

- У току је процедура јавне набавке како бисмо обновили половину крова. Нажалост, немамо новца за потпуну замјену. Осим тога, неусловна је и фискултурна дворана за коју немамо новац - рекла је Јаћимовић-Јањетовићева.

Тај дан када се све тресло и рушило остао је дубоко урезан и у сјећању Дубичана. Даница Кезић каже за “Глас Српске” да је било грозно.

- Зидови и лустери су се тресли да не знам уопште како је кућа остала читава. Било је земљотреса и прије тога, али никада нисмо нешто тако доживјели - рекла је Кезићева. Иако није остала без крова над главом оштећења на кући не дају да заборави тај страшан дан.

Први човјек Козарске Дубице, Раденко Рељић, каже да им је Влада Републике Српске одмах дозначила интервентних 100.000 марака.

- Одмах смо започели процјену штете и имали више од 780 захтјева грађана који су пријављивали штету. Стигла је и помоћ од Владе Србије и у првом кругу подијелили смо грађанима око 500.000 марака. Неки су одустали, неки нису испунили услове, тако да ћемо ових дана подијелити остали новац. Поправили смо неколико кућа и најважније је да нико није остао под ведрим небом - поручио је Рељић. Додао је да обнову чека и зграда у којој је смјештена библиотека, као и локална радио-телевизија.

 Вијећница

У потресу је оштећена и Градска вијећница у Костајници која је саграђена прије 130 година и један је од најстаријих објеката у тој општини.

- С обзиром на то да је ријеч о објекту који је под заштитом, не може се ни обновити као други објекти. Та зграда се више неће моћи користити као пословна зграда и вјероватно ће у неко догледно вријеме служити као музеј - рекао је Никола Јањетовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана