Јењава крађа шуме

Јана Кезић
Јењава крађа шуме

yБАЊАЛУКА - Крађа шуме у Српској јењава, о чему свједочи и податак да су шумокрадице у првом полугодишту ове године посјекле дрво вриједно 621.143 марке, што је мање у односу на исти период прошле године, када су украдени трупци били тешки 792. 941 КМ.

У “Шумама РС” истичу да су због бесправне сјече 3.894 метра кубна дрвета у поменутом периоду поднијели укупно 652 пријаве, од чега 128 кривичних и 524 прекршајне.

Објаснили су да су пријаве поднесене по основу бесправне сјече са отуђивањем шумских дрвних сортимената, бесправне сјече без отуђивања шумских дрвних сортимената, крађе готових шумских дрвних сортимената и остале штете.

- Од укупно поднесених, ријешене су четири кривичне пријаве и 35 прекршајних, док је у истом периоду лани евидентирана штета у количини од 5.207 метара кубних, а у истом периоду 2020. године евидентирана штета је била 5.436 метара кубних - казали су у “Шумама РС”.

Истакли су да је у првој половини прошле године поднесено укупно 675 пријава, од чега су ријешене једна кривична и 42 прекршајне. У истом периоду 2020. године, како су додали, поднесено је укупно 937 пријава, од чега је ријешено 12 кривичних и 83 прекршајне.

- Шумска штета евидентирана је у скоро свим организационим дијеловима јавног предузећа, а највећа штета је на подручју ШГ “Јахорина” Пале, ШГ “Бањалука” Бањалука, ШГ “Добој” Добој, ШГ “Борја” Теслић, те ШГ “Романија” Соколац - рекли су у “Шумама РС”.

Иако је на плану заштите шума и шумског земљишта, како кажу, учињен помак у односу на ранији период, и даље остаје обавеза да буду појачани сви аспекти заштите шума од бесправне сјече.

- Штета ове природе је константна и представља велики проблем на нивоу предузећа и из тог разлога обавеза је да континуираном заједничком активношћу уз помоћ Републичке инспекције и Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, те уз адекватну подршку судских институција у смислу бржег одлучивања по пријавама, предузмемо све неопходне мјере како би ова негативна појава била смањена - рекли су у “Шумама РС”.

Додали су да се акциони план Владе РС за сузбијање нелегалних активности у шумарству спроводи тако што се у континуитету врше контроле промета и пиланских постројења од стране ЈПШ “Шуме РС” а.д. Соколац у сарадњи са МУП-ом и Републичком управом за инспекцијске послове.

- Контроле се спроводе ненајављено на цијелој територији Српске, а појачан је и рад чуварских служби. Осим тога, једна од мјера којој прибјегава све више организационих дијелова јесте и постављање видео-надзора на критичним подручјима и постављање рампи на шумским камионским путевима - казали су у “Шумама РС”.

Као једну од мјера, како наводе, јавно предузеће је у уговорима о испоруци шумских дрвних сортимената дефинисало да ће, у случају када дрвни сортименти који потичу из нелегалних активности буду пронађени на возилу или стоваришту купца, те у случају да купац врши њихову препродају, уговор бити раскинут и прекинута сарадња с купцем.

Задужења

У “Шумама РС” су казали да је управа јавног предузећа задужила директоре организационих дијелова да предузимају све неопходне радње на сузбијању бесправне сјече и отуђења шумских дрвних сортимената, те мјере с циљем санкционисања сваког противправног понашања.

- Против радника за које је било утврђено да су учествовали у нелегалним активностима покренути су поступци за утврђивање одговорности и изречене дисциплинске мјере. Обавеза директора организационих дијелова је да благовремено покрећу поступке за утврђивање одговорности за повреду радне обавезе када за то постоје услови, али и подношење кривичних пријава уколико у радњама запослених има елемената кривичног дјела - рекли су у “Шумама РС”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана