Јагма за путовањима у Мађарску и Португалију

Данијела Бајић
Јагма за путовањима у Мађарску и Португалију

БАЊАЛУКА - Иако туристичке линије ка мору још нису стале, у агенцијама у Српској истичу да љубитељи јесењих путовања увелико резервишу карте за европске дестинације, међу којима су најтраженији аранжмани у Мађарској, Италији и Португалији.

У туристичким агенцијама за “Глас Српске” тврде је све већи број становника заинтересован да баш у овом периоду оде на одмор, шопинг-туру или једнодневни излет, због чега ће аранжмане продавати до дубоко у јесен.

Агент продаје у агенцији “Контики травел” из Бањалуке Наташа Кузмић казала је да невријеме које је захватило Европу и регион није помрсило планове љубитељима путовања.

- Ми још испраћамо љето. У понуди до половине октобра имамо и даље путовање за Турску и Египат. Што се тиче јесени, у понуди углавном имамо туре за европске дестинације. Настојали смо да ове године обухватимо што више мјеста, као што су Лисабон, Валенсија, али и италијански градови - казала је Кузмићева.

Додала је да упоредо припремају и понуде за зимску сезону, међу којима су дестинације у Бугарској и Аустрији, а грађани ће путем ове агенције моћи резервисати и мјесто на планинама у Српској и Србији.

- Људи масовно зову и резервишу мјеста, како за јесења тако и за зимска путовања - рекла је Кузмићева.

Љетну сезону приводе крају и у бијељинској туристичкој агенцији “Хепи травел”, а менаџер продаје Драгана Сарић каже да аутобуси полако крећу ка новим дестинацијама.

- Код нас је веома популарна Италија, а ту је незаобилазна Будимпешта, за коју никад не мањка заинтересованих путника. Надам се да ће тако и остати с обзиром на то да је тај дио Европе протеклих дана био захваћен олујним невременом. Вјерујем да ни наши поласци, који су планирани у другој половини октобра, због тога неће бити помјерани - рекла је Сарићева, додајући да ће грађани имати прилику да у наредним мјесецима отпутују и у Русију, Турску, Италију, док је једна тура већ посјетила Охрид.

Према њеним ријечима, цијене путовања су ове јесени за нијансу више у односу на лањске.

- Упркос вишим цијенама за љетовање, није било пада интересовања. Љетна сезона је била доста добра - казала је Сарићева.

Шеф пословнице агенције “Унистурс” Бањалука Гордана Благојевић казала је да су, што се тиче јесени, туре за Португалију и Андалузију већ попуњене, а сва мјеста су распродата и за Дубаи.

- У понуди имамо путовања у Истанбул, који је актуелан током цијеле године. Мјеста је остало за путовање у Праг, који је планиран почетком новембра - казала је Благојевићева.

Задовољно трљају руке и у приједорској агенцији “Кунић травел”, у којој кажу да у понуди имају аранжмане за свачији џеп.

- Овај викенд имамо туре за Сарајево и Загреб, а нудимо и излете на Златибор и Охрид - казала је агент Ивана Тодоран.

Нова правила

У туристичким агенцијама у Српској кажу да још чекају на тачне смјернице Европске уније, јер би почетком новембра са радом требало да почне нови систем уласка и изласка у земље шенгенског простора, истичући да не очекују веће гужве због тога. Ове измјене обухватиће око 60 земаља, укључујући БиХ, чији ће држављани имати другачији начин преласка границе у земље ЕУ. Од путника ће се на граници захтијевати да доставе биометријске податке, као што су отисци прстију и фотографија лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана