Изложба фотографија и промоција књиге “Атанасије - један животопис”

Срна
Изложба фотографија и промоција књиге “Атанасије - један животопис”

ГРАЧАНИЦА - У Галерији дома културе у Грачаници вечерас је отворена изложба фотографија блаженопочившег епископа Атанасија /Јевтића/, аутора јермонаха Теофила Петровића и представљена књига “Атанасије-један животопис” епископа западноамеричког Максима, бившег монаха Манастира Тврдош.

Говорећи о изложеним фотографијама, јеромонах Теофило је рекао да су оне свједочанство посвећености вјери и Светој Тројици, а посебно дјеци.

“Пред вама је фотографско путовање подијељено у десет поглавља владике Атанасија које су скупљене у Манастиру Тврдош и које свједоче о његовом животном путу”, рекао је јеромонах Теофил, наглашавајући да је владика Атанасије на фотографију гледао као на свједочанство-документ о дешавањима на овим просторима.

Владика рашко-призренски Теодосије рекао је да је владика Атанасије српски горостас који је обиљежио вријеме у коме је живио.

Владика Теодосије је рекао да мора поменути и блаженопочившег митрополита Амфилохија, јер је, како каже, немогуће говорити о једном, а не поменути другог.

“Њихове очи и лице више су говорили од њихових речи, јер су они живели своју веру као прави богоносци. Привилеговани смо и благословени што смо имали прилику да живимо са њима, а њихов пример је био и остаје путоказ којим путем да идемо и којем циљу да тежимо, а тај пут је Христов пут, пут голготе и онога што после долази - Васкрсења”, рекао је владика Теодосије.

Он је подсјетио да је владика Атанасије након блаженопочившег патријарха српског Павла највише препјешачио Косовом и да је живио Косовом.

“Влдика Атанасије је живео завет Светог Саве, а онда и свих светих који су се посветили Косову”, рекао је владика Теодосије.

Он је истакао да је владика Атанасије Косово доживљавао као најсветију земљу.

“Владика је оставио толико дела да бих са сигурношћу могао рећи да је живео три живота не би могао оставити толико заветног”, истакао је владика Теодосије.

Истакао је да је владика Атанасије највише писао о Косову и да је имао љубави према сваком али је исто био и вољен од свакога.

Аутор књиге “Атанасије - један животопис” епископ Максим је истакао да је ова књига, коју је почео да пише послије упокојења владике Атанасија, само дио дуга тврдошких монаха према учитељу.

“Владика Атанасије није био само духовник, он је био и књижевник који је имао самосвојствен стил”, истакао је владика Максим.

Он је навео да је владика Атанасије стигао до сваког српског дома током рата у БиХ и да је посјећивао линије оружаних сукоба.

Отварању изложбе и промицији књиге присуствовало је бројно монаштво и сестринство, те принц Филип Карађорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана