Институције Српске на располагању домаћим и бјелоруским привредницима

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је данас да је спољнотрговинска размјена Српске и Бјелорусије веома скромна и да су институције Српске на располагању домаћим и привредницима из Бјелорусије како би се ови подаци побољшали.

"Простора и области за међусобну сарадњу је много и овакви састанци треба да послуже да ти подаци у наредном периоду буду значајнији и већи на обострану корист", рекао је Клокић новинарима у Бањалуци након састанка представника бањалучке Подручне привредне коморе и привредника са представницима Гомелске регије Бјелорусије.

Он је уједно честитао на данас потписаном споразуму о сарадњи између Подручне привредне коморе Бањалука и Гомелске привредне и индустријске коморе. Клокић је истакао да би овај, као и споразум о сарадњи између Универзитета у Бањалуци и Државног универзитета Гомелске области, требало да допринесу јачању спољнотрговинске размјене Српске и Бјелорусије. Предсједник бањалучке Подручне Привредне коморе Горан Рачић рекао је да Српска нема развијену спољнотрговинску размјену са Бјелорусијом, која износи око 10 милиона евра, док је покривеност увоза извозом око 25 одсто. "С обзиром на то да постоји добра обострана иницијатива, задатак је да ту сарадњу унаприједимо.

Шанса за нашу економију, посебно за прехрамбену и прерађивачку индустрију је чињеница да је Бјелорусија изложена одређеним санкцијама, а и она је увеле санкције и ембарго земљама који су увели њој", навео је Рачић. Данашњем састанку присуствовао је и одређени број бјелоруских компанија које ће имати разговоре са домаћим компанијама, а обићи ће и неке привредне капацитете у Бањалуци.

Амбасадор Бјелорусије за БиХ Александр Пономарев потврдио је да постоји узајамни интерес за сарадњом, додајући да постоје добре могућности за заједничку трговинску размјену.

Он је навео да су у посјети привредници из бјелоруске Гомелске области, која је "најактивнија област" у тој држави, изразивши наду да ће обје стране искористити потписани споразум Подручне Привредне коморе Бањалуке и гомелске привредне и индустријске коморе који треба да резултују бројним уговорима привредника из Српске и Бјелорусије. Пономарев је подсјетио да БиХ није увела санкције Бјелорусији што отвара нове могућности за робну размјену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана