ИДДЕЕА: Дигиталним услугама до ефикасније администрације

Срна
ИДДЕЕА: Дигиталним услугама до ефикасније администрације

БАЊАЛУКА - Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) позвала је локалне заједнице и јавне институције да поднесу захтјев и потпишу споразум о сталном приступу евиденцијама које води ова агенција, с циљем олакшавања административне процедуре посредством електронске размјене података.

Из ИДДЕЕА истичу да ова услуга значајно смањује вријеме обраде захтјева јер се приступ и размјена података врше електронски у реалном времену - тренутно, чиме се омогућава брже и ефикасније рјешавање административних процедура.

У саопштењу напомињу да сви градови, општине и јавне институције које желе на овај начин убрзати своје пословање захтјев за стални приступ подацима могу поднијети под условом да имају ваљан правни основ.

-Поред ове услуге, једна од најзначајних услуга коју је Агенција имплементирала ове године је електронски потпис, доступан свим грађанима БиХ -  наводи се у саопштењу ИДДЕЕА.

Из Агенције наглашавају да увођењем е-сервиса и електронског потписа грађани могу обављати послове од куће, што смањује потребу за физичким одласком на шалтере.

-Употреба електронског потписа елиминише потребу за папирним документима, чиме се смањују трошкови штампе и архивирања, а уз све то, ова услуга пружа висок ниво сигурности и заштите података, што је кључно у савременом пословању - додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана