И ђаке возе неисправним аутобусима

Јана Кезић
И ђаке возе неисправним аутобусима

ДОБОЈ, ПРИЈЕДОР - Да је безбједност ђака путника угрожена показали су ванредни технички прегледи аутобуса, гдје је утврђено да су поједина возила неисправна, због чега надлежни апелују на превознике да хитно ријеше пропусте јер ничији живот не смије бити доведен у питање.

На подручју Полицијске управе Добој утврђена је техничка неисправност пет аутобуса који превозе ученике, од којих су два искључена из саобраћаја. Из ПУ Добој јуче су саопштили да је у регионалној акцији појачане контроле учесника у саобраћају од 20. до 24. септембра од 411 укупно контролисаних возила 60 аутобуса, од којих је њих 26 упућено на ванредни преглед.

Да је стање и у Приједору забрињавајуће показала је акција коју је ПУ Приједор спровела од 14. до 16. септембра, када је на технички преглед упућено 13 аутобуса, од којих је због неисправности искључено њих пет и један аутобус због одбијања возача да возило подвргне ванредном прегледу.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже за “Глас Српске” да су сличне акције које су спровођене ранијих година показале исте проблеме.

- Апелујемо на све превознике да своја возила редовно одржавају, а посебно она којима се превозе ученици - каже Радовић.

Како објашњава, постоје различите врсте неисправности возила, те је тешко говорити о томе који квар колико утиче на безбједност саобраћаја, али је закон јасан, само потпуно технички исправно возило може да учествује у саобраћају и са те стране нема никаквог изговора.

- Ово је аларм да контроле буду још чешће, због поприлично лоше ситуације на терену - истиче Радовић.

Са њим се слаже и замјеник градоначелника Приједора и предсједник Савјета за безбједност саобраћаја града Жарко Ковачевић, који каже да већ годинама постоји проблем када је ријеч о превозу ђака јер су, осим старих аутобуса, и линије нередовне.

- Подаци полиције позивају да одлучније кренемо у рјешавање овог великог проблема - казао је Ковачевић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић каже да они који превозе ученике треба да буду свјесни да возила морају бити потпуно технички исправна како би безбједност путника била на што вишем нивоу.

- Сви би требало да поштују правилнике и законе, а да нема оваквих акција полиције, вјероватно би број неисправних возила био и већи - сматра Јеринић.

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза Републике Српске Дејан Мијић сматра да велика већина превозника поштује све прописе.

- Постоје неодговорна предузећа и појединци који управљају неисправним возилима и ту подржавамо мјере инспекције и полиције. Међутим, присталица сам превентивних, а не репресивних акција јер оне дају боље резултате - тврди Мијић. Како каже, возило се на техничком прегледу сматра неисправним и када су гуме оштећене, а за то су, као тврди, криви и лоши путеви.

Превенција

Предсједник Актива директора основних школа регије Приједор Здравко Будимир сматра да ће акције попут провјере техничке исправности возила допринијети бржем рјешавању проблема и подстаћи на јаче превентивне активности. Како каже, задовољан је појачаним присуством полицијских службеника на мјестима у граду гдје се окупљају дјеца јер то утиче на већу безбједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана