Хране ће бити, али по масним цијенама

Анита Јанковић Речевић
Хране ће бити, али по масним цијенама

БАЊАЛУКА - Страх од могуће несташице хране, који се шири међу становништвом Европе и региона, не треба да брине грађане Српске јер трговци и надлежне институције тврде да је снабдјевеност домаћег тржишта добра те да за сада нема чак ни наговјештаја да појединих производа неће бити на рафовима маркета.

Осим што су суочени са поскупљењем свих производа и услуга, потрошачи су непрестано изложени и црним прогнозама о нестанку намирница јер глобална криза не посустаје. Према најновијим предвиђањима, у свијету би ускоро могло доћи до несташице осам прехрамбених производа, почевши од пива, чоколаде, кукуруза, маслиновог уља, ћуретине па све до прерађевина од парадајза и замрзнуте пице.

Међутим, да у Српској нема забиљежених прекида у ланцима снабдијевања, тврде и трговци и ресорно министарство.

- Тржиште у Републици Српској је стабилно и нема страха од несташице робе. Надлежне службе континуирано прате стање с циљем правовремене интервенције - кажу у Министарству трговине и туризма РС.

Додају да је Влада РС због сталног раста цијена, који се у протеклом периоду биљежи као посљедица тренутне геополитичке ситуације у Европи и свијету, донијела низ мјера, почевши од уредби којима су ограничене марже у промету на мало умјесто дотадашњих десет на осам одсто, а у велепродаји са осам на шест одсто. Подсјећају да је лани донесена и уредба о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена горива.

- Осим тих мјера, с циљем обезбјеђења залиха за случај да дође до поремећаја у снабдијевању, Влада РС донијела је почетком марта закључак о покретању интервентне набавке основних животних намирница укупне вриједности 15 милиона КМ. У протеклим мјесецима дио тих намирница дониран је јавним кухињама, центрима за социјални рад у Српској, те корисницима Црвеног крста - рекли су у Министарству трговине.

Да су рафови пуни и нема мјеста страху, тврде и у маркетима “Ас”.

- За сада нема проблема у набавци. Дешава се да у континуитету нема неких врста кондиторских производа који долазе из Србије, а што се тиче друге робе, све стиже и свега има. Немамо наговјештај да ће у скоријој будућности доћи до несташице неких одређених производа. Имамо и знатне количине залиха - рекли су у Маркету “Ас” и додали да је са цијенама друга прича те да за поједине производе цјеновници иду горе при свакој новој наруџби и томе се не види крај.

На темпо раста цијена жале се и у компанији “Фрукта трејд” из Дервенте.

- Цијене расту толиком брзином да робу купљену данас већ сутра не можемо у велепродаји набавити ни за износ по којем је продајемо у малопродаји. Због таквог кретања ограничавање маржи није добро рјешење јер ћемо доћи у ситуацију да ћемо за неке намирнице морати намирити одређени проценат својих средстава, што није реално очекивати. Такве мјере могу изазвати само контраефекат, а то је да трговци избјегавају продају оних производа који их воде у минус - кажу у “Фрукта трејду” и тврде да трговци у РС и БиХ имају најмање марже на прехрану у цијелој Европи.

Додају да ситних проблема у набавци робе има, али да је ријеч о спорадичним случајевима који се одувијек дешавају.

- Десе се повремене несташице репроматеријала, сировина, али тренутно нема производа за који можемо рећи да се тешко набавља. Због дешавања на западу, која се прије или касније прелију код нас, у фирми смо се договорили да реагујемо унапријед и направимо своје залихе. Не ослањамо се на добављаче и њихово снабдијевање, већ константно пунимо наша централна складишта која су тренутно пуна робе - кажу у “Фрукта трејду”.

Млијеко

У “Фрукта трејду” истичу да набавка млијека и даље иде отежано.

- Све домаће мљекаре махом су базиране на извоз, због чега нама робу испоручују споријим темпом. Једна домаћа мљекара је потпуно запоставила своју робну марку јер је склопила уговор са “Лидлом” у Србији и све млијеко које откупи извози њима - кажу у “Фрукта трејду”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана