Гужве на пумпама испразниле цистерне

Маријана Миљић Бјеловук
Гужве на пумпама испразниле цистерне

БАЊАЛУКА - На појединим бензинским пумпама у Српској може се десити да дође до несташице нафтних деривата, јер је због најаве великог раста цијена примјетна навала возача који настоје да точењем горива по тренутним цијенама уштеде бар нешто новца.

Предсједник Групације за промет нафте и нафтних деривата при Привредној Комори РС Драган Тришић рекао је “Гласу Српске” да према његовим информацијама бензинске пумпе у Српској тренутно немају проблема у снабдијевању нафтним дериватима.

- Може се десити да нека бензинска пумпа због повећане продаје има евентуално прекид, јер осјетна је већа заинтересованост купаца због најаве да ће доћи до раста цијена - рекао је Тришић.

Подвукао је да набавне цијене расту, али да на пумпама има још одређених залиха по нижим цијенама.

- Тако да се за сада цијене не мијењају, на већини пумпи. Неке коригују цјеновнике како допремају ново гориво по вишим цијенама - рекао је Тришић и навео да се не може очекивати тренутно никаква стабилизација на тржишту нафтних деривата. Према његовим прогнозама очекује се раст цијене дизела и до три и по марке.

На већини бензинских пумпи у Српској дизел тренутно кошта 3,19 марака, док је за бензин потребно издвојити 2,67 марака по литру.

Из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ навели су да је према посљедњим подацима литра дизела при увозу кошта 1,0483 евра, односно 2,05 марака, а бензина 95 - 0,6958 евра, односно 1,36 марака.

- На те цијене додају се обавезе према држави и то акциза за дизел 0,30 марака, путарина 0,15 те путарина за аутопутеве 0,25 марака и ПДВ од 17 одсто малопродајне цијене - навели су у УИО.

Када је ријеч о бензину, акциза је 0,40 марака, путарина 0,15, путарина за аутопутеве 0,25 КМ и ПДВ од 17 одсто малопродајне цијене литра бензина.

Предсједник Удружења дистрибутера нафтних деривата ФБиХ Миленко Бошковић рекао је још прошле седмице да се очекује велики раст цијена горива те да то поново отвара питање интервенције у пореску структуру о којој се претходних мјесеци вијећало у БиХ. Међутим до тога на крају није дошло, јер сједнице Представничког дома и Дома народа Парламента БиХ нису одржане због недостатка кворума. Нема ни најава да ће се та питања поново наћи пред посланицима и делегатима.

Свјетско тржиште

Цијене нафте на свјетском тржишту јуче су пале за више од један одсто усљед страховања од рецесије и поновног раста броја заражених вирусом корона у Кини. У Лондону је цијена сирове нафте “брент” из Сјеверног мора пала за 1,41 долара или 1,5 одсто и јуче је коштала 94,78 долара по барелу.

У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте мања за 1,54 долара или 1,7 одсто и износила је 89,58 долара по барелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана