Грип поново куца на врата

Јана Кезић
Грип поново куца на врата

БАЊАЛУКА - Број заражених вирусом корона у Српској све је мањи, али амбуланте ових дана посјећују пацијенти који се жале на респираторне проблеме, кашаљ и повишену температуру, због чега љекари очекују да ће ове јесени грип поново узети маха.

“Ковид” је у посљедње двије године сезонски грип бацио у други план, а с обзиром на то да се сада очекује поновна активација старих респираторних инфекција, доктори позивају грађане да се вакцинишу против грипа. 

Према подацима Института за јавно здравство РС, протекле седмице домови здравља су пријавили 2.467 акутних респираторних инфекција, 477 обољења сличних грипу, док је у болницама лијечено 30 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције.

Директорка Дома здравља у Требињу Маја Мићуновић каже за “Глас Српске” да је у посљедњих 15 дана повећан број пацијената обољелих од сезонског грипа, те да ће крајем овог мјесеца кренути са вакцинацијом.

- Јављају нам се грађани који желе да се вакцинишу против грипа, а то су углавном они старије животне доби, те они који који имају хроничне болести - рекла је Мићуновићева, додајући да су најчешћи симптоми упала ждријела и повећана тјелесна температура, која траје три до четири дана. Што се тиче короне у Требињу, како каже, ситуације је стабилна и већ неколико дана немају позитивних пацијената, док је интересовање за вакцинацију против вируса корона већ дуже вријеме у паду.

Помоћник директора за медицинска питања у Дому здравља “Свети Пантелејмон” из Котор Вароша Цвијета Ковачић каже да је број обољелих од сезонског грипа у овом периоду на нивоу претходних година.

- Грађани се увелико распитују за вакцинацију против сезонског грипа, која је предвиђена за крај овог мјесеца или почетком новембра. Више су заинтересовани за ту вакцинацију него ону против вируса корона - казала је Ковачићева.

Да су и Семберци више заинтересовани за вакцину против грипа него против короне, потврђује начелник Епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина Младен Грујичић.

Додао је да је током пандемије било мање инфицираних вирусом грипа.

- Очекујемо да би ове године могао бити већи број обољелих од вируса група у односу на претходне године, те због тога апелујемо на све који спадају у ризичне категорије да се вакцинишу - казао је Грујичић, додајући да ће пацијенти бити информисани о почетку вакцинације.

Начелница Хигијенско-епидемилошке службе у Дому здравља Бањалука Мирјана Миљковић каже да је у претходне двије године доминирао “ковид”, па је грипа међу грађанима било врло мало или готово никако.

- До сада нисмо имали потврђених обољелих од грипа на подручју града, али претпоставка је да би ове године, с обзиром на то да је мањи број заражених “ковидом”, могло доћи до повећања број обољелих од грипа у односу на претходне двије године - казала је Миљковићева, додајући да ће вријеме показати шта ће бити. Објаснила је да су од прошле седмице, као и остали домови здравља, почели обављати и надзор над грипом.

- Интересовање грађана за вакцину против грипа увијек је било велико, па очекујемо да ће тако бити и ове године - рекла је Миљковићева.

Директорица приједорског Дома здравља Дијана Ђерић казала је да вакцинација против сезонског грипа још није почела, али да се грађани свакодневно распитују.

- Ријеч је о стандардним пацијентима, хроничарима који ову вакцину примају сваке године и свјесни су њеног значаја - казала је Ђерићева, додајући да су претходних дана имали пацијенте са симптомима прехладе, те да је углавном ријеч о дјеци школског узраста.

Позитивни на корону

Према јучерашњим подацима Института за јавно здравство РС, за 24 часа вирус корона потврђен је код 28 лица од 134 тестирана, а није пријављен ниједан смртни случај. Укупан број хоспитализованих је 87, а на респиратору у УКЦ-у је пет пацијената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана