Гашић: Подршка развојним пројектима

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је су рурални туризам и туризам окренут ка природи препознати као области којима ће се у будућности посветити посебна пажња, а и да анализе показују да се све већи број туриста окреће управо тим видовима туризма.

На састанку са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем и начелником општине Источно Ново Сарајево Јованом Катићем у Бањалуци, Гашићева је исказала пуну подршку ресорног министарства и Владе Републике Српске развојним пројектима у туризму.

Исказано је и опредјељење да у наредном периоду буде одржан низ састанака свих укључених институција у области туризма и финансија да би се у склопу тренутних законских оквира унаприједило стање у овој области, те разговарало о приједлозима унапређења законских рјешења у случајевима у којима се утврди потреба, саопштено је из Министарства трговине и туризма.

Гашићева је истакла да тренутни законски оквир дозвољава и електронско вођење књига гостију, те да постоји прописан начин вођења ових књига и достављања података Пореској управи Републике Српске и Републичком заводу за статистику, али да је неопходно редовним инспекцијским контролама пратити стање усклађености документације и попуњености капацитета.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић упознао је Гашићеву о иницијативи општине да на локацији Тврдимићи, који представљају локалитет са изузетним потенцијалом за развој излетничког туризма, реализује пројекат рекреативне зоне.

На састанку је договорено да општина Источно Ново Сарајево у наредном периоду спроведе све неопходне активности у погледу припреме и доношења планских докумената који су предуслов за разматрање овог пројекта пред Владом Републике Српске и његову реализацију.

Градоначелник Ћосић представио је приједлог плана реорганизације градске Туристичке организације која би подразумијевала прерастање постојећих општинских туристичких организација у инфо центре у општинама у саставу града, што ће бити предмет разговора градоначелника и начелника општина у саставу града Источно Сарајево у наредном периоду.

Гашићева и Ћосић разговарали су и о иницијативи Савеза општина и градова Републике Српске у вези са измјенама и допунама Закона о боравишној такси и Закона о угоститељству, којима би се унаприједила контрола пријаве боравка туриста у угоститељским објектима, те утицало на смањење сиве зоне у овој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана