Европски дан борбе против трговине људима: Расте број случајева присилног просјачења у БиХ

Анадолија
Европски дан борбе против трговине људима: Расте број случајева присилног просјачења у БиХ

САРАЈЕВО - БиХ је земља поријекла, транзита и одредишта за трговину људима у сврху присилног просјачења, чињења кривичних дјела, сексуалне експлоатације, радне експлоатације, служења у домаћинству, дјечије порнографије и дјечијих бракова. Трговци људима експлоатишу домаће и стране жртве у БиХ те експлоатишу жртве из БиХ у другим земљама, саопштено је из невладине организације World Vision BiH.

У саопштењу поводом Европског дана борбе против трговине људима наводи се да је 2020. години, у БиХ евидентирано 70 жртва трговине људима, од којих 35 дјеце, док су од 57 евидентираних жртава у 2021. години, њих 50 били дјевојчице и дјечаци.

-Сматрамо да проблем присилног просјачења у БиХ постоји јако дуго, а да су растући бројеви идентификоване дјеце потенцијалних жртава трговине људима резултат континуиране подршке систему и оснаживања професионалаца у раном препознавању, правовременом и адекватном интерсекторалном поступању у правцу заштите потенцијалне жртве, поготово кад су у питању дјеца -  изјавила је директор организације World Vision BiH Лариса Клепац.

Из ове организације наводе да су у протекле двије године пружиили подршку систему у оснивању мобилних тимова за идентификацију потенцијалних жртава широм БиХ и успостављању локалних и кантоналних протокола за превенцију и поступање у случајевима дјечјег просјачења и других облика злоупотребе дјеце.

-Професионалци с којима радимо на превенцији и идентификацији жртава трговине свједоче бољој координацији надлежних институција на терену и промјени у погледу на дјечије просјачење, свјесни да су дјеца која просјаче на улици најчешће жртве трговаца људима- изјавила је Драгана Булић, менаџер једног од пројеката којим World Vision BiH доприноси рјешавању проблема трговине људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана