Eпископ Jефрем освештао спомен-салу у комплексу храма Свете Петке

Срна
Foto: Срна

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Његово преосвештенство епископ бањалуцки Јефрем служио је данас Свету архијерејску литургију у Спомен-храму Свете Петке у Козарској Дубици и освештао новоизградену спомен-салу у комплексу храма посвећену борцима 11. дубичке бригаде Војске Републике Српске и припадницима полиције.

Након литургије, епископ бањалучки Јефрем уручио је архијерејске грамате -министру рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душку Милуновицу и начелнику општине Козарска Дубица Раденку Рељићу за несебичну помоћ током обнове Спомен храма Свете Петке и изградњу црквене сале.

У обраћању вјерницима, епископ бањалучки Јефрем рекао је да је црквена сала изграђена трудом СПЦ и града, а да је потребна вјерницима и борцима који су усамљени и жељни разговора о својим духовним и свакодневним потребама.

Милуновић је рекао новинарима да му пуно значи признање које је добио од владике Јефрема.

- Учинили смо доста на овом простору. Изграђен је спомен-комплекс, а нисам видио у Републици Српској да је направљен на овакав начин, поред спомен-цркве која чува успомену на све наше погинуле борце, комшије, кумове, пријатеље, рођаке. Овдје је премјештен и спомен-крст, а у посљедње четири године урадили смо и спомен-салу, подигнуту у част хероја 11. дубичке бригаде и полиције - изјавио је Милуновић.

Он је нагласио да ће у спомен-сали, која има око 180 мјеста, моћи да се окупљају припадници 11. дубичке бригаде, полиције, грађани и вјерници за све светковине.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је новинарима да ће новоизрађена спомен-сала имати вишеструку улогу, како у оквиру цркве, тако и за Борачку организацију и грађанство.

- Општина Козарска Дубица је учествовала у значајној мјери у финансирању изградње овог објекта и ми ћемо и даље финансирати нашу црку - рекао је Рељић.

Парох дубички Слободан Малиновић рекао је да су у Спомен-храму Свете Петке у Козарској Дубици, који је освештан 2009. године, изграђена два предулаза који су били неопходни, а да је изграђена нова спомен-сала.

- Данашњим чином освештања објекат је дат на употребу нашем народу. Користиће га и црква, наша борачка организација за своје потребе, као и вјерни народ - рекао је свештеник Малиновић.

Вриједност радова на изградњи спомен-сале и обнови Спомен-храма Свете Петке је око 350.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана