Еколошка бомба темпирана на обали Уне ФОТО

Јелена Станић
Foto: Дражан Поздеровић

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Дивља депонија која је никла уз обалу Уне, на локацији Ботинац, у селу Јошик код Козарске Дубице, здравствена је, али и еколошка пријетња за мјештане, који тврде да смеће истовара предузеће “Комуналац”.

Иако мјештани знају за депонију дуже вријеме, проблем је ескалирао прије неколико дана, када се смеће запалило. Екипа “Гласа Српске” посјетила је јуче Ботинац те се увјерила да су страхови Дубичана и те како оправдани.

Дубичанин Никола Злојутро казао је да су пожар први примијетили рибари.

- Отишао сам и лично се увјерио да је дивља депонија величине око 20 са 40 метара, а дубине око четири метра. Ватра је тињала са унутрашње стране насипа уз Уну, а најгоре од свега је што смеће истоварају камиони “Комуналца”, практично на саму обалу ријеке. Смеће довозе дужи период, пале, те га затрпавају шљунком. То раде углавном ноћу. Да ствар буде још гора, ријека Уна, која је дубички понос, проглашена је 2019. године Парком природе - рекао је Злојутро за “Глас Српске”.

Злојутро, иначе предсједник Општинског одбора СДС-а, казао је да је у Ботинцу затекао камион “Комуналца” како истреса смеће, док се у позадини димила депонија.

- На терен су изашли и ватрогасци који су само направили записник. У својству грађанина сам пријавио општинском Одјељењу за стамбено-комуналне послове постојање дивље депоније, али ништа није урађено о том питању - нагласио је Злојутро.

Додао је да је на тој локацији строго забрањено бацање смећа.

- Према мојим информацијама, “Комуналац” прави још једну дивљу депонију у граду, гдје препакују и одлажу смеће - испричао је Злојутро додавши да је тражио од ватрогасаца записник од тог дана, али да му га нису доставили.

Командир Ватрогасне јединице Козарска Дубица Мирко Марин у телефонској изјави потврдио је “Гласу Српске” да им је пријављен пожар на тој локацији те да су изашли на интервенцију. 

- Горјела је нека пиљевина, вјероватно са пилане. Углавном, радило се о дрвном отпаду са пилане - казао је Марин. 

“Комуналац” би требало да смеће одвози на приједорску депонију, јер Козарска Дубица нема своје одлагалиште.

Директор “Комуналца” Игор Савковић у телефонском разговору казао је да не може да одговори на наша питања, јер је код љекара, те да га позовемо касније. Након тога се више није јављао на телефонске позиве. У настојању да дође до одговора на питање ко је кривац за депонију, екипа “Гласа” посјетила је и фирму “Комуналац”. Речено нам је да директор и правник нису у Дубици, а да остали запослени нису овлашћени за давање изјава.

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове Даријан Бабић казао је да је упознат са постојањем дивље депоније и да су већ предузети кораци за рјешавање проблема.

- Добио сам информацију 23. септембра, а 27. септембра је издат налог “Комуналцу” за чишћење депоније, а директор ме је обавијестио да су тамо већ изводили радове. По завршетку послова требало је да са комуналном полицијом поставе жуте траке како би било спријечено довожење новог отпада - казао је Бабић додајући да не зна ко је одговоран за стварање депоније.

Жута трака јуче пријеподне није била постављена, али надлежни су за то имали рок до краја дана.

Токсичне супстанце

Из Центра за животну средину казали су да су обавијештени о дивљој депонији на обали Уне. Истичу да је ова депонија посебно проблематична јер су токсичне супстанце из отпада усљед пожара прешле у ваздух, а кроз процједне воде и у ријеку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана