Дуг “Жељезница РС” од 334 милиона конвертован у капитал

Маријана Миљић Бјеловук
Дуг “Жељезница РС” од 334 милиона конвертован у капитал

БАЊАЛУКА - Дуг од 334 милиона марака, који “Жељезнице РС” (ЖРС) имају према Влади Српске, конвертован је у капитал тог јавног предузећа, потврђено је у “Жељезницама”.

На Бањалучкој берзи објављено је обавјештење Владе РС о стицању акција ЖРС којим је настала обавеза објављивања понуде за преузимање преосталих акција у власништву мањинских акционара предузећа.

- Преузимање је посљедица свих спроведених активности финансијског и оперативног реструктурирања ЖРС у посљедњих пет година, а које Влада и “Жељезнице” спроводе у сарадњи са Свјетском банком - казали су “Гласу Српске” у овом јавном предузећу. 

Подсјетили су и да је Окружни привредни суд у Добоју још крајем 2020. године донио рјешење којим је прихватио План реструктурирања, а којим се Влада РС обавезала да своја потраживања у износу од 334.052.579 КМ конвертује у капитал предузећа.

- На овај начин предузеће је доведено у позицију да може без терета дуга да настави пословање и оперативно реструктурирање по узору на позитивна рјешења организације жељезничког саобраћаја. Поменути дуг настао је као посљедица немогућности измирења нагомиланих обавеза из редовног пословања која су настала протеклих година, а које је Влада РС настојећи одржати “Жељезнице” измиривала у наше име - поручили су из ЖРС.

Наглашавају и да је Скупштина акционара ЖРС на основу правоснажног рјешења суда донијела све потребне одлуке те да су стручне службе у сарадњи са агентом емисије регистровале капитал у свим евиденцијама и то код Комисије за хартије од вриједности РС, судском регистру, Централном регистру хартија од вриједности те прошириле котацију за износ емитованих акција на Бањалучкој берзи.

- У складу са Законом о преузимању акционарских друштава Влада РС је покренула поступак давања понуде за преузимања преосталих акција ЖРС. Обавјештење о стицању акција је јавно објављено, а у наредном периоду ће се овај поступак спровести, након добијања сагласности Комисије за хартије од вриједности РС - наводе у ЖРС.

Наглашавају и да је Влада РС сада власник 334.052.579 акција, односно 99,985035 одсто од укупног броја акција. Такође са Владом као понудиоцем заједнички дјелује и Акцијски фонд РС који је власник 31.961 акција (0,009566%) и Фонд за реституцију који има 2.500 акција (0,001497%).

- Понудилац и лица која са њим дјелују заједно су власници 334.087.040 акција “Жељезница”, односно 99,995349 одсто - поручују из ЖРС.

Наглашавају и да је Влада овим поступком, супротно тренду приватизације који годинама постоји у региону, показала спремност да у свом власништву, упркос бројним изазовима са којима се годинама суочавају, активно учествује у реструктурирању “Жељељзница” што је, како су навели, од неизмјерног значаја за унапређење будућег пословања и потез који опстанак ЖРС не доводи у питање.

- Са унапријед дефинисаним активностима наставићемо поступак оперативног реструктурирања и у 2025. години како је предвиђено планом - закључили су из ЖРС.

Пословање

Предузеће “Жељезнице РС” наставило је тренд негативног пословања и у овој години па је тако у првом полугодишту ове године јавно предузеће имало губитак од 14,29 милиона, што је за три милиона КМ више него у истом периоду лани. Када се минус од ове године из пословања дода на онај из претходних година, ЖРС по том основу имају акумулирани губитак од чак 291,97 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана