Дружење измами осмијех злата вриједан

Милијана Латиновић
Дружење измами осмијех злата вриједан

БАЊАЛУКА - Осмијеси дјеце са интелектуалним тешкоћама док вријеме проводе са својим вршњацима уз игру, пјесму или фолклор најбоља су потврда колико им значи да имају свој кутак и превоз до мјеста на којем се осјећају сигурно и вољено.

Са таквим изразом лица потврдила нам је то и двадесетдвогодишња Живадинка Јанковић, коју одмила сви зову Жића, а која готово свакодневно долази у Сервис центар “Дајте нам шансу - Звјездице” у Бањалуци. Њен живот од самог рођења прати велика борба. Мајка Цвијета, која јој је највећа подршка и ослонац, за “Глас Српске” прича да Жића има веома риједак синдром због којег јој је успорена моторика. Иза њих су бројни одласци љекарима, али су себи дали задатак да неће стати. И нису. Њихова борба и упорност, каже Цвијета, дали су велике резултате.

- Тешко је описати како је она била раније, а како је сада, једноставно неупоредиво. Зато смо и дошли у Бањалуку јер наша Жића овдје има прилику да се дружи са својим вршњацима, да учи, да буде срећна. Три године смо три пута седмично путовали код логопеда у Бањалуку из Старе Дубраве код Челинца. Изборили смо се - прича Цвијета. Каже да су оставили свој стан 2006. године и живе као подстанари у граду на Врбасу, јер другачије није могло. У малом мјесту, истиче Цвијета, и могућности су мале, посебно за напредак, социјализацију и инклузију.

- Ми смо вам најбољи примјер да и онда када има могућности за лијечење и инклузију, ако нема превоза, не вриједи. Вјерујем да ће и кроз наш примјер то схватити сви они који на било који начин могу да допринесу да овогодишња хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима”, која је намијењена за куповину возила, буде успјешна - казала је Цвијета. Подршку и разумијевање, додала је, тешко је пронаћи, али вјерују у људе добре воље. Само ријечи хвале има за све који брину о њеној Жићи у “Звјездицама”.

У вријеме наше посјете “Звјездицама” Жића и њени другари правили су новогодишње честитке. Насмијана и весела, поносно показује на Деју. Каже да јој је симпатија, а вријеме често проводе играјући “човјече не љути се”.

- Све пуно волим. Овдје ми је лијепо, остала бих и да спавам. Долазим сваки дан осим сриједе, јер тај дан идем на фолклор - прича Жића.

Каже нам да много воли да пјева.

- Највише волим пјесму “Цвета” од Шабана Шаулића јер моја мајка се зове Цвијета - каже Жића док смијешећи се гледа у мајку, највећи ослонац и подршку. 

Њих двије свакодневно пјешаче четрдесетак минута од стана до “Звјездица”. У повратку некада дође снаха по њих, коју Жића много воли и каже да су праве другарице.

Хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима”, која се одржава под покровитељством предсједнице РС Жељке Цвијановић, посвећена је прикупљању новца за набавку превозних средстава за 33 удружења у склопу Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима РС (МеНеРаЛи). Циљ је олакшати приступ коришћењу услуга најмлађим члановима МеНеРаЛија, попут дневног збрињавања, школовања, радно-окупационих радионица, спортских и културних активности, те омогућити већу укљученост у друштвени живот.

Подршка

Цвијета Јанковић је испричала да су јој, уз супруга, двије кћерке, син и њихове породице највећа подршка у овој великој животној борби. Поносна је јер је бака троје унучади.

- Једна кћерка је дипломирани дефектолог. Завршила је тај факултет највише због сестре - казала је ова поносна мајка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана