Ђокић: Договорена цијена струје за индустрију најнижа у окружењу

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да је Влада Српске одлучна да очува досадашњу политику када је ријеч о цијени електричне енегрије за индустрију, која је најнижа у региону и далеко испод тржишних цијена.

Након састанка представника Владе, "Електропривреде Републике Српске", Привредне коморе и Уније удружења послодаваца, Ђокић је истакао да се настојало пронаћи најбоље рјешење за цијену струје за индустријске потрошаче како би се обезбиједиле довољне количине електричне енергије и осигурало безбједно снабдијевање свих потрошача.

"Постигнута је цијена од 53 евра по мегават часу и кроз ову цијену је видљиво колико Влада иде у сусрет привреди и колико јој помаже", рекао је Ђокић.

Ресорни министар је навео да у наредном периоду "Електропривреда" мора да настави озбиљне реформе и унутрашње промјене, јер у постојећим околностима, уз ниску цијену и велике трошкове производње, тешко да може без великих реформи издржати све притиске у наредном периоду.

Директор Дирекције за тржишно снадбијевање "Електропривреде" Велибор Шиповац рекао је да је ова компанија изашла у сусрет привреди и прихватила цијену од 53 евра по мегават часу за индустријске потрошаче, иако је она на берзама 250 евра по мегават часу.

"Цијена остаје и даље најнижа у региону и може се видјети колико смо пута нижи у односу на тржишну берзанску цијену. Индустријским потрошачима с којима ћемо потписати уговоре ову цијену гарантујемо до краја наредне године", рекао је Шиповац.

Предсједник Привредне коморе Перо Ћорић навео је да су у обзир узети захтјеви привреде, цијена енергије на берзи, али и стање у "Електропривреди".

"Захвални смо премијеру Радовану Вишковићу, који је имао разумијевања за све стране. Постигнута цијена није оно што привреду задовољава, али у овом тренутку је нешто што је компромисно рјешење", навео је Ћорић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић рекао је да је цијена струје за индустрију за 2022. годину прихватљива.

"Договорена цијена је значајно боља него било гдје у окружењу. Цијена за индустрију договорена је на нивоу од 53 евра, што је повећање од 25 до 27 одсто. То је значајно повећане, али и даље прихватљиво у односну на окружење", рекао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана