Ђајић: Ургентни центар најбитније и најкорисније  мјесто за становнике Српске

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА  - Генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић оцијенио је да је Ургентни центар најбитније и најкорисније мјесто за све становнике Српске, да се у њему користе најсавременији апарати, а пацијенти лијече најбољим методама.

Ђајић је данас у Бањалуци поводом четири године рада Ургентног центра УКЦ оцијенио да је ово најбољи центар у региону.

"У Ургентном центру се збрињавају најтежи пацијенти из свих дијелова Републике Српске и овдје се спасавају животи. Поносан сам што смо направили такве услове да се и најтежи пацијенти могу у веома кратком року дијагностификовати илијечити по протоколима Европе и свијета", рекао је Ђајић.

Према његовим ријечима, овдје је особље оспособљено за најкомпликованије операције, третмане и реанимацију пацијената.

"Овдје су спасени многи животи и то нам је био циљ. Моја обавеза као генералног директора јесте да наставимо овако, да унапређујемо и УКЦ и Ургентни центар, а истовремено да набављамо најсавремнију опрему и да радимо едукацију нашег кадра", рекао је Ђајић.

Он је рекао да је УКЦ здравствена установа европског и свјетског стандарда, а да Ургентни центар има 130 запослених, од чега су 24 љекара.

"УКЦ први пут у историји финансијски подржава све запослене гдје год да иду на едукацију, конгресе, семинаре или вишемјесечни боравак у било којој држави. Имали смо недавно састанке са свим начелницима који су добили инструкцију да сва своја знања пренесу младим колегама, а истовремено да им овтворе врата престижних клиника у свијету и даих УКЦ спонзорише да оду по знање, донесу знање и то знање примјењују овдје у Српској", рекао је Ђајић.

Начелник Ургентног центра УКЦ-а Републике Српске Славица Зељковић рекла је да се од самог почетка рада Ургентни центар развијао без обзира на тешке тренутке кроз које је пролазио.

"У ситуацији пандемије имали смо врло сложен моменат када смо се морали подијелити на двије цјелине, потпуно одвојене, али функционалне за ковид и нековид пацијенте и пружати једним и другим услугу збрињавања хитних пацијената", рекла је Зељковићева.

Она каже да је Ургентни центар 2018. године почео са четири љекара специјалиста и 40 медицинских техничара, те да је конципиран као свугдје у свијету, као болница у болници.

"Посебно смо поносни на едукацију медицинских техничара у области ургентне медицине", рекла је Зељковићева, истичући да се у савремено опремљеном Ургентном центру пацијент прегледа, комплетно дијагностички обради - добије лабораторијске налазе, ураде неопходна снимања и ако је потребно хируршки збрину.

Она је рекла да је за четири године у Ургентном центру збринуто више од 300.000 пацијената, више од 3.000 збринуто је у реанимацији, док је више од 17.000 пацијената хитно оперисано, додавши да је у просјеку више од 200 пацијената дневно.

Главни техничар Ургентног центра УКЦ-а Републике Српске Ранко Палачковић рекао је да 35 година ради и да је кључни моменат био 22. септембар 2018. године када је почео са радом Ургентни центар.

"Раније је увијек био проблем хитног збрињавања пацијената, отварањем Ургентног центра добили смо све на једном мјесту, добили смо опрему. Радити у Ургентнмом центру није нимало лако, било је увијек стресно и одговорно, али никада нисмо стали на том почетном нивоу, ишли смо напријед, едуковали се, набаљвљали нову опрему и изродиле су се многе добре ствари", рекао је Палачковић.

Он је напоменуо да је настреснији период био у доба пандемије када је дошло до подјеле УКЦ-а на ковид и нековид, истичучи да се заједничким напорима успјело избјећи оно што се могло видјети у далеко развијеним земљама, а то су колоне људи који су чекали данима да им се пружи медицинска помоћ.

У Ургентном центру Републике Српске је од 2018. године укупно збринуто 340.968 пацијената, док су у реанимацији збринута 3.954.

Уназад четири године опсервирано 34.939 пацијената, док је у дневној болници лијечено 11.886 пацијената.

Од 2018. године изведено је 17.296 хитних операција у општој анестезији те обављено 22.034 малих хируршких интервенција.

Вакцинисано је 8.785 пацијената, обављено 50.637 брзих тестова на вирус корона, те прегледано 26.809 ковид пацијената.

За четири године рада Ургентног центра урађен је 40.941 ЦТ снимак, од тога

19.755 у току прошле године, обављено је 136.954 РТГ снимака, те 13.268 УЗВ прегледа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана