Ђајић: Изведена нова процедура - још један велики успјех УКЦ-а

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци први пут је изведена процедура која представља револуционарни метод у лијечењу пацијената са поремећајем срчаног ритма, што је још један велики успјех ове установе, изјавио је генерални директор УКЦ Владо Ђајић.

Ријеч је о криобалон катетерисаној аблацији атријалне фибрилације, а захват је изведена јуче на УКЦ, заједно са колегама из Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" и колегама Клинике за кардиологију. Ђајић је новинарима рекао да ова здравствена установа у многим стварима раме уз раме са центрима високо развијених држава и најбољим клиничким центрима у свијету.

"Доказ за то је да ми, упркос великим проблемима са пандемијом радимо на упређењу здравља становника Републике Српске који нису обољели од ковида 19", навео је он. Он је рекао да ће у УКЦ наставити са набавком опреме и едукацијом кадра, с циљем унапређења рада и стварања бољих услова пацијентима Српске и из региона. Начелник Клинике за кардиологију УКЦ-а Тамара Ковачевић Прерадовић рекла је да је ово један изузетно важан тренутак у развоју Клинике за кардиологију и УКЦ-а Републике Српске те да је ријеч о увођењу нове процедуре којом је комплетирана област позната као електрофизиологија, односно дијагностика и терапија поремећаја срчаног ритма.

Она је захвалила генералном директору УКЦ-а и Влади Републике Српске који су, како је навела, порепознали значај овог дијела кардиологије. "Прије неколико година смо кренули корак по корак, систематично, онако каква је и свјетска пракса, да развијамо и дођемо до ове најкомплексније процедуре коју смо сада увели", рекла је Прерадовићева. Она је додала да циљ није да се уведе неколико процедура и стане, већ да имају план за наредну годину који су у рангу регионалних центара. "Паралелно са улагањем у опрему је едукација кадрова и већ од јануара наредне године наши млади доктори су на Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње, што је гарант будућности ове процедуре“, рекла је Ковачевић Прерадовић.

Шеф Одјељења за електрофизиологију срца и поремећаја срчаног ритма УКЦ-а Драган Унчанин захвалио је за подршку колегама из Србије, руководству УКЦ-а и Влади Српске који су препознали потенцијал Клинике за кардиологију и омогућили да се на најсавременијој опреми изведе један од најсавременијих захвата који се ради у електрофизиологији – криобалон аблација. Он је навео да су јуче урађени ови захвати код два пацијента, од 45 и 52 године, да су обје процедуре прошле веома добро, а све је обављено у сарадњи са докторима из Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

Унчанин је рекао да пацијенти након ове процедуре у болици остају два дана те додао да су оба пацијента веома добро и да се данас пуштају кући. Он је, између осталог, навео да се ова процедура ради у локалној анестезији, тако да се пацијентима пунктира једна вена у препони, а затим се дође до срца катетерима.

Унчанин каже да се ова аритмија јавља код један до два одсто људи у општој популацији, што би за Републику Српску било око 15.000 пацијената, а у старијој популацији учесталост ове аритмије иде до осам одсто. Тим Одјељења за електрофизиологију срца и поремећаје срчаног ритма-Пејсмејкер центра Клинике за кардиологију УКЦ Републике Српске, заједно са тимом из Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" на челу са доктором Милосавом Томовићем, извео је двије процедуре код пацијената са поремећајима срчаног ритма.

Ријеч је о процедури - Криобалон катетерисаној аблацији атријалне фибрилације која је први пут изведена у овој здравственој установи и у Републици Српској. Катетерска аблација срчаних аритмија представља револуционарну методу и за њу се одлучује уколико је лијечење лијековима неуспјешно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана