Дани Србије у Српској: Јединство културног простора с обје стране Дрине

СРНА
Дани Србије у Српској: Јединство културног простора с обје стране Дрине

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је вечерас да преплитање манифестација "Дани Српске у Србији" и "Дани Србије у Српској" говори о укрштању културног стваралаштва двије земље и јединственом културном простору српског народа са двије стране Дрине.

- Култура и умјетност на најбољи начин говоре да граница не постоји, рекла је Стојичићева уочи пројекције филма "Крунисање краља Петра Првог Карађорђевића" у Народном позоришту Српске, која је организована у оквиру манифестације "Дани Србије у Српској".

Она је навела да је културна сцена Републике Српске све више присутна у Србији, а да је истовремено све оно што се представља на културној сцени Србије често доступно и у Српској.

- Мостови на Дрини су симбол спајања, напретка и сарадње, никако раздвајања. Та моћна ријека својом снагом позива на заједничко дјеловање на свим пољима, шаљући поруку да је јединство српскога народа гаранција за његов опстанак на овим просторима, поручила је Стојичићева.

Она је захвалила Влади и Министарству културе Србије, са којима постоји одлучност да досадашња успјешна и плодоносна сарадња буде додатно унапријеђена.

- Знатна сарадња у области економије, здравства, а надасве образовања, науке и културе доказ је заједништва и потребе да једни другима будемо што ближи у овим сложеним временима, оцијенила је Стојичићева.

Министар културе Србије Никола Селаковић изјавио је да је част учествовати у манифестацији која истовремено приказује, слави и доприноси јединству српског народа на најљепши могући начин.

Селаковић је оцијенио да је српски народ био подијељен видљивим и невидљивим баријерама, те поручио да су Срби с обје стране Дрине страдали зато што су били свјесни свог идентитета и нису га дали ни за шта.

- Због дуга према онима који више нису са нама, и још више према онима који тек долазе, морамо његовати културу памћења која ће нас повезивати одакле год да потичемо и гдје год да живимо, нагласио је Селаковић.

Он је подсјетио да, захваљујући иницијативи предсједника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика, постоји заједнички календар у којем су уписани најважнији догађаји историје српског народа.

Филм "Крунисање краља Петра Првог Карађорђевића" је рестаурирана верзија документарно-репортажног филма који су снимили Британци Арнолд Миур Вилсон и Френк Сторм Метершо у септембру и октобру 1904. године, поводом крунисања новог српског краља Петра Првог Карађорђевића у Београду.

Традиционална манифестација "Дани Србије у Републици Српској", под покровитељством Министарства културе Србије, доноси и ове године богат програм са 60 активности 14 установа културе из Србије, који ће се наћи на репертоару сродних установа у десет градова и општина широм Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана