Цвијановићева и Томаш посјетили сирану „Миланковић“ у Палачковцима и погон фабрике "Санино"

Срна
Foto: Срна

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и начелник општине Прњавор Дарко Томаш посјетили су данас Сирану "Миланковић" у Палачковцима за коју су се сагласили да је примјер успјешног малог бизниса.

"Наши привредници годишње остваре приход већи од 800 милиона КМ, извоз изнад 250 милиона КМ и што је посебно важно рећи да постоји значајан број великих привредних субјеката као што је `Санино` који смо данас такође посјетили", рекао је Томаш новинарима.

Сарадњу са републичким властима је оцијенио одличним, истакавши да је на подрчју ове локалне заједнице у посљедњих пет година реализовано више од 80 пројеката укупне вриједности 10.100.000 КМ који су били подршка виших нивоа власти.

Као један наредних важних пројеката који ће бити реализован у сарадњи са републичким институцијама, Томаш је најавио изградњу потребне инфраструктуре за пословну зону Вијака.

"Влада Српске и кабинет предсједника Српске су прије мјесец дана општини Прњавор одобрили 800.000 КМ за реализацију овог пројекта. Почетак изградње подразумијева прије свега изградњу кружног тока на излазу са ауто-пута `9.јануар` након чега ћемо радити на попуњавању пословне зоне путном инфраструктуром", рекао је Томаш и додао да општина има обезбијеђена средства и за изградњу Спортске дворане.

Власник Сиране Далибор Миланковић рекао је да су задовољни пласманом својих производа који се раде према традиционалној домаћој рецептури, те је додао да је у плану, уколико пословно окружење дозволи, проширивање капацитета и повећање обима прераде млијека.

"Тренутно дневно прерађујемо 1.000 литара млијека, а процјена је да са постојећом опремом можемо прерађивати око 5.000 литара млијека", рекао је Миланковић.

У Сирани је тренутно запослено осам радника и око 30 коопераната, а у производном асортиману се налази осам производа

Раније, данас, Жељка Цвијановић обишла је погон фабирке "Санино" у Прњавору, у којој, како је рекла, вриједне руке радница, производе обућу за неке од највећих свјетских брендова.

"Драго ми је што чујем да постоји велики интерес страних партнера за повећањем обима производње, што довољно говори о квалитету и поузданости, а уз то подразумијева и отварање нових радних мјеста", написала је Цвијановићева на "Инстаграму".

Задатак институција на локалном и републичком нивоу, како је истакла, јесте да им се у томе помогне и да се пивредницима обезбиједе услови за што боље и успјешније пословање.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана