Ћорић: Значајни искораци у привреди по свим параметрима

Срна
Ћорић: Значајни искораци у привреди по свим параметрима

БАЊАЛУКА- Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић изјавио је данас да је привреда Српске у 2021. имала значајне искораке по свим параметрима, што даје оптимизам за остваривање бољих резултата у наредним годинама.

"То значи да смо се привикли на вирус корона и нашли начине да се боље организујемо и радимо, упркос свим проблемима", рекао је Ћорић у Бањалуци током новогодишњег пријема за новинаре.

Опоравку привреде Српске допринио је, додао је он, и опоравак најзначајнијих спољнотрговинских партнера Српске, а то су земље ЕУ, те Србија као највећи партнер у спољној трговини.

Он је навео да је Српска за 10 мјесеци ове године у односу на лани остварила физичко повећање обима производње за 12,7 одсто, извоз је повећан за неких 800 милиона КМ, увоз за 830 милиона КМ, а охрабрује и чињеница да је Пореска управа Српске прикупила око 2,5 милијарди КМ јавних прихода или 217 милиона КМ више него у току 2020.

"Упоређивати ову са прошлом годином је нереално, али је оптимистички зато што су сви показатељи позитивни. Добро знамо и да је 2019. година била лоша када је упоредимо са 2018. Можемо констатовати да смо са показатељима у овој години достигли ту 2018", оцијенио је Ћорић.

Према његовим ријечима, још мора постојати свијест о чињеници да је Српска условно сиромашна, да њен бруто домаћи производ по глави становника није прешао 10.000 КМ и да се у наредном периоду мора учинити далеко више напора у опоравку привреде и повећањем привредних активности.

Ћорић је истакао као неопходан улазак у процес дигитализације и технолошког осавремењивања привреде и додао да је Привредна комора у посљедње двије године са партнерима, првенствено са министарствима, радила посебно на дигитализацији привреде.

"Формиран је Центар за дигитализацију и већ кроз неколико пројеката смо постигли велике резултате. Ангажовањем консултаната из Србије направили смо дигиталне стратегије и едуковали наше домаће консултанте", навео је Ћорић.

Он је као проблем за привреду навео и недостатак радне снаге, и то оне која има одговарајуће компетенције, подсјетивши да је у процесу дуалног образовања Привредна комора законом добила одређене надлежност

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана