Божић милошћу испуњава срца и у најтежим временима

Јелена Станић
Божић милошћу испуњава срца и у најтежим временима

БАЊАЛУКА - Вјерници католичке вјероисповијести окупили су се у петак на мисама поноћкама широм Српске и БиХ како би уз молитву дочекали најрадоснији хришћански празник Божић, који су у суботу уз богату трпезу прослављали са најмилијима у својим домовима.

Рођење Исуса Христа симбол је љубави, мира и праштања, те су са тим жељама у мислима многе домаћице с љубављу у петак припремале посну храну за Бадње вече. Тако је било и у дому Бањалучанке Свјетлане Црногаћа, коју смо накратко прекинули док је хитала да на вријеме припреми посну трпезу прије него што са члановима породице оде на мису.

- Након вечере идемо на поноћку, гдје пјевамо божићне пјесме и веселимо се рођењу Исуса Христа. Због пандемије раније почиње миса, али то не умањује њену љепоту и божићну радост - рекла је Црногаћа за “Глас Српске”, испричавши како теку припреме за Божић, који, како је додала, славе и у јануару. Након цркве, каже ова вриједна домаћица, враћају се кући, а она наставља са припремама за божићну мрсну трпезу.

- Спрема се све, од супе, сарме, печенице, разних салата, до ситних колача и торти. Поштујући обичаје, у суботу ћемо супруг, ја, синови, снахе и унучад да се помолимо Богу, запалимо свијећу и заједно сједнемо за трпезу - казала је Црногаћа, истичући да ће се, као и ранијих година, кућа испунити љубављу и срећом. Божић, каже Свјетлана, славе три дана, с тим да први дан не иду из куће него га празнују у кругу најуже породице.

- Из свег срца желим да се пандемија што прије заврши, јер срећа је већа кад се дијели - рекла је Црногаћа. Уз срећан Божић свима који славе, она је најприје пожељела здравље, мир и срећу који су пријеко потребни у најтежим временима.

И њена суграђанка Свјетлана Валентић Лазић у петак се спремала да са супругом и дјецом крене на вечеру код њених родитеља.

- Умјесто храстовог бадњака, ми доносимо лијеску, а мајка новчићима и бомбонама заспе оног ко је унесе у дом. Након пијукања, обавимо вечеру и остатак вечери проведемо у разговору - казала је за “Глас” Валентић Лазић, додајући да су слога и разумијевање најбитнији не само за вријеме празника, него сваки дан. Како каже, ако има слоге, ни љубави не мањка.

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић у петак је вјерницима упутио божићну поруку, те их подстакао да буду отворени за мир који доноси Исус Христ.

- Да би тај мир био видљив, потребно је стварати међусобно помирење, праштање и повјерење. У том духу вам желимо честити Божић, који ће испунити милошћу срца ваша, да вјера буде радосно доживљавање Исусовог рођења - поручио је Пуљић. Он је у традиционалној божићној честитки истакао да нема обнове у Христу тамо гдје владају охолост, бахатост и себичност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана