Благојевић: Федерална резолуција без правног основа

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Резолуција Представничког дома Парламента Федерације БиХ (ФБиХ) којом су осуђене одлуке Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности са БиХ на Српску, лишена је сваког правног основа, рекао је Срни професор уставног права Милан Благојевић.

„Та резолуција је лишена сваког правног основа јер су све одлуке Народне скупштине Републике Српске у складу са Уставом БиХ“, рекао је Благојевић. Он је истакао да Устав БиХ ниједном одредбом не забрањује ентитету да се повуче из сваког споразума о преношењу надлежности и тиме врати своје уставне надлежности.

„За такве одлуке ентитета Устав БиХ, такође, ниједном својом одредбом не наређује ентитету да за то враћање треба прибавити сагласност институција БиХ или институција другог ентитета“, рекао је Благојевић. Према томе, истиче Благојевић, Устав БиХ, а то значи уставни поредак, не забрањује ентитету да учини оно што сада чини Народна скупштина Републике Српске.

„Ниједна одлука Народне скупштине Републике Српске није напад на уставноправни поредак“, рекао је Благојевић. Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио је синоћ „резолуцију којом су осуђене одлуке Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности са БиХ на Српску, уз тврдњу да се тиме атакује на уставноправни поредак БиХ“. За резолуцију, коју је предложио Клуб посланика СДА, није гласао посланички клуб ХДЗ-ХНС образложивши да у њеној припреми нису учествовале све парламентарне странке, као и да излази из уставних оквира ФБиХ, односно БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана