Беба све мање, Српска стари

Драгана Келеч
Беба све мање, Српска стари

Бањалука - Колико се тешко брачни парови у Српској одлучују на потомство свједочи статистика која показује да је из године у годину и по неколико стотина мање беба.

Од 2000. до 2013. године РС константно биљежи смањење броја новорођенчади, а према подацима Завода за статистику сваке године РС је у просјеку имала 334 беба мање. Овај негативан тренд забиљежен је и лани када је у прва три квартала рођено 263 беба мање него у истом периоду у 2013. године. Одлуку да постану родитељи парови најчешће одгађају због лоше материјалне ситуације и недостатка посла.

- Тешко је одлучити се на принову ако не можете дјетету обезбиједити нормалне услове за живот. Зато је неопходно да власти ураде нешто у вези стим питањем, ако стреме ка бољем наталитету - сматра социолог Биљана Милошевић и додаје да млади веома тешко долазе до посла, па немају ни сигурност како би се одлучили на проширење породице.

С друге стране више од 5.000 породица има четворо и више дјеце, али оне не могу саме да утичу на раст наталитета. Многе од њих живе у веома тешким условима јер је више од 70 одсто тих родитеља незапослено.

- Надлежни веома мало или готово ништа не раде у вези с тим питањем, иако непрестано помињу како нам је лош наталитет - истакао је предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце РС Јован Радовановић.

Према његовим ријечима, за рјешење тог проблема најнеопходније је увести обавезан дјечији додатак за свако дијете.

- Апсурдно је да имамо овако мали дјечији додатак, а да причамо о бољем наталитету. Прво дијете уопште нема право на њега, друго да добија 35, треће 70, а четврто 35, а пето и шесто и свако наредно ништа не добија - истакао је Радовановић и нагласио да се хитно мора укинути и цензус да се у породици не смије имати више од 90 марака да би се остварило право на дјечији додатак.

На акцију надлежних за повећање наталитета већ годинама апелују и демографи, који поручују да је стање алармантно.

- Беба је све мање, а све више старих. Повећава се и старосна граница мајки, а у порасту је и број умрлих, што говори да је наш наталитет има озбиљан проблем - кажу демографи.

Најчешћа имена

Лука и Марија била су имена која су родитељи најчешће бирали дјеци у 2014. години. Осим Луке, према подацима Завода за статистику РС, за дјечаке су популарна и имена Стефан, Марко и Лазар. Дјевојчицама су у прошлој години веома често давали имена Милица, Ана и Јована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана