БДП у другом тромјесечју номинално већи за 14,8 одсто у односу на 2020.

Срна
БДП у другом тромјесечју номинално већи за 14,8 одсто у односу на 2020.

БАЊАЛУКА - Бруто домаћи производ /БДП/ у Републици Српској у другом тромјесечју износио је двије милијарде и 988 милиона КМ и номинално је већи за 14,8 одсто у односу на исти период лани, а реално за 10,2 одсто, саопштено је из Републичког завода за статистику Српску.

БДП у Републици Српској у другом тромјесечју ове године у поређењу са истим периодом 2019. године, која је предпандемијска година, имао је номиналани раст од 8,1 одсто, а реалан раст од 3,6 одсто.

У свим подручјима класификације дјелатности у другом тромјесечју ове године забиљежен је реални раст бруто додате вриједности.

Најзначајнији реални раст бруто додате вриједности од 18,9 одсто забиљежен је у подручјима трговина на велико и мало, саобраћај и складиштење, дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство.

У подручју вађење руда и камена, прерађивачка индустрија, производња и снабдијевање елелектричном енергијом и гасом, снабдијевање водом и дјелатности санације животне средине забиљежен је раст од 16,3 одсто, а само у подручју прерађивачка индустрија раст од 17,8 одсто.

Индустријске дјелатности имају учешће у БДП од 19,3 одсто, а трговина, саобраћај и туризам од 15,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана