АВЕнтуре Градишка: Истински доживљај старог Рима на обали Саве (FOTO+VIDEO)

Милан Вујић
АВЕнтуре Градишка: Истински доживљај старог Рима на обали Саве (FOTO+VIDEO)

ГРАДИШКА – Трећи римски фестивал АВЕнтуре Градишка окупио је више од 300 учесника са подручја Градишке и других градова регије заједно са гостима из Србије, Хрватске и Словеније који су укључени у различите активности, римску агору, таберну, изложбено радионички програм за дјецу и одрасле, римске игре, гладијаторску арену, вођене туре и музичко сценски програм.

Отварајући фестивал градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Градишка успјела да на бази римске историје презентује своју историју, културу, баштину Градишке и Републике Српске.

Он је подсјетио да је Римски фестивал настао у оквиру међународног пројекта Адрилинк- Мреже за интерпретацију јадранског пејзажа и истакао да овај фестивал данас има велики значај за Градишку и Републику Српску јер на једном мјесту, заједничком историјом из доба Старог Рима, окупља људе са простора западног Балкана и Европске уније.

-Ова манифестација је дио европских пројеката у којима је Градишка постала препознатљива а с циљем презентације наше туристичке понуде, привреде, гастрономије и културне баштине - истакао је Аџић који је додао да је овај фестивал уз бројне друге садржаје у Градишци постао традиционалан.

Предсједник удружења „Поетовио 69“ из Птуја (Словенија) Андреј Класинцр изразио је одушевљење како је организован Римски фестивал у Градишци.

-Дошли смо са 80 учесника и драго нам је да овај пројекат живи у Градишци. У Словенији дуго година одржавамо „Римске игре“ и добро је да нас римска историја повезује, јер уз помоћ ње можемо много добрих ствари учинити - истиче Класинц.

Менаџер града Бојан Вујиновић подсјетио је да је прогласом цара Октавијана, који је 35. године прије нове ере основао римску луку и војни логор Сервицијум на ријеци Сави.

-Посјетиоци ће имати прилику да погледају борбе гладијатора. Имаћемо приказ римских спортских вјештина, радионице, школе археологије, жонглирања, плеса, прављења керамике, израде накита, мозаика и друге садржаје изложбено-показних елемената и радионица за дјецу и породицу што је и циљ манифестације - истиче Вујиновић.

У вечерњем дијелу програма, музичко-сценски програм употпуниће Градски хор “Лира”, музички бенд “БИП” као и жонглери са ватром.

ВИДЕО са фестивала погледајте на ОВОМ ЛИНКУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана