Активности у Српској усмјерене на унапређење исхране дјеце

Срна
Активности у Српској усмјерене на унапређење исхране дјеце

БАЊАЛУКА - Институције Републике Српске обиљежиће и ове године Свјетски дан хране, а активности које тренутно спроводе усмјерене су на унапређење исхране дјеце предшколског и школског узраста, рекла је Срни национални координатор за храну и искрану Драгана Стојисављевић.

“Активности које тренутно спроводи Институт за јавно здравство усмјерене су на унапређење и стандардизацију исхране дјеце предшколске и школске доби, с циљем обезбјеђења нутритивно вриједних оброка прилагођених њиховој доби”, рекла је Стојисављевићева.

Према њеним ријечима, предшколске установе у Српској у оквиру обиљежавања Свјетског дана хране ове године спроводе кампању “Здрав сендвич”.

Осим тога, каже, активности су усмјерене и на смањење укупне количине отпада насталог усљед неискоришћене хране, а ради се и на подстицању производње нутритивно вреднијих производа кроз рад са прехрамбеном индустријом.

Она је навела да ће Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске обиљежити Свјетски дан хране у сарадњи са другим министарствима, Институтом за јавно здравство те предшколским и школским установама у Српској.

Стојисављевићева истиче да се Свјетски дан хране у Републици Српској обиљежава од 2005. године уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите и других институција и организација.

Подсјећа да се у Српској од 2003. године спроводе организоване планиране активности усмјерене на унапређење исхране и физичке активности и превенцију ризичног понашања, као и на стварање окружења које подржава здраве животне стилове.

“Влада Српске је у децембру 2018. године усвојила Акциони план за превенцију и контролу незаразних болести у Српској за период од 2019. до 2026. године који је дефинисао 31 активност које заједнички имплементирају приватни и јавни сектор, владин и невладин сектор удружени с циљем да заједничким активностима унаприједе здравље и створе окружење које подржава здравље”, каже Стојисављевићева.

Она наводи да активности предвиђене Акционим планом подржавају мото Свјетске здравствене организације “Наше активности су наша будућност”.

Стојисављевићева указује да Свјетска пољопривредна и Свјетска здравствена организација у свом позиву ове године упозоравају да више од 3,1 милијарде људи, што је скоро 40 одсто свјетског становништва, нема приступ здравствено безбједној храни, док је чак 828 милиона људи било гладно.

Ове свјетске организције истичу да је свака осма одрасла особа гојазна, што је растући проблем у свим регионима, укључујући земље са ниским и средњим приходима.

Упозоравају да више од 80 одсто расељених људи живи на подручјима која немају адекватан приступ здравствено безбједној храни или се боре са неухрањеношћу свог становништва, а многе од њих су земље које се суочавају са климатским и другим ризицима од катастрофа.

Свјетски дан хране обиљежава се данас у преко 150 земаља, а 16. октобар симболично је узет као дан када је основана Свјетска организација за храну и пољопривреду.

Под слоганом “Не заборавимо никога”, Свјетска пољопривредна организација позива све актере друштва да се укључе у активности које ће бити усмјерене на повећање доступности здравствено безбједне и нутритивно вриједне хране кроз њену одрживу производњу, усвајање правилних навика у исхрани и правилно управљање ресурсима.

Актере у друштву позивају се да се укључе и у активности чувања природе и правилно управљање отпадним материјама како би се живјело у здравом окружењу које ће омогућити узгајање здравствено безбједне и нутритивно вриједне хране.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана