Аграрни буџет тежак као и лани

Милијана Латиновић
Аграрни буџет тежак као и лани

БАЊАЛУКА - Пољопривредници у Републици Српској и у идућој години могу рачунати на подршку, а у аграрном буџету планирано је 75 милиона марака.

Навели су то у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС након што је јуче одржан традиционални састанак са представницима бројних удружења пољопривредника са министром пољопривреде Борисом Пашалићем и његовим сарадницима поводом усвајања правилника о подстицајима за идућу годину. У министарству истичу да настоје задржати континуитет у подршци за већину подстицајних мјера.

На састанку су презентовали податке о пољопривредној производњи и подстицајима у овој години и основним циљевима и политикама министарства у области подстицаја у идућој години.

- Пољопривредници су изнијели низ сугестија на нацрт будућег правилника, од којих ће знатан дио бити увршћен у коначан приједлог документа, који би требало да буде усвојен крајем јануара - навели су у ресорном министарству и подсјетили да је у периоду од 2018. до 2021. године највећи раст подршке од чак 959 одсто остварен у области органске производње биља.

Пољопривредни произвођачи кажу да увијек може више, али да нису ни незадовољни најављеним мјерама за идућу годину.

Предсједник Савеза удружења пчелара РС Дамир Барашин рекао је за “Глас Српске” да се из године у годину прича о ниском буџету за пољопривреду, који мора расти, али да су околности такве да тренутно не може бити већи.

- Оно што охрабрује јесте новац из Компензационог фонда, а то је најмање око десет милиона. Савез удружења пчелара очекује исти буџет као у овој години. Осим подршке ресорног министарства, пред нама је и измјена Закона о пчеларству, велики пројекат почетка садње медоносног биља кроз који ћемо пошумљавати одређене крајеве Српске - казао је Барашин. Додао је да је пчеларство у овим крајевима веома угрожено, па чак долази у питање и бављење том производњом јер, осим лоше медоносне године, проблеме им задају нелојална конкуренција и мед из увоза.

- Укупни подстицаји у овој години били су 8,1 КМ по пчелињој заједници. Могли смо конкурисати и за капиталне инвестиције, а ту су и подстицаји локалних заједница. Међутим, колики год били подстицаји, не могу надомјестити лошу пчеларску годину. То је основни проблем - поручио је Барашин.

Предсједник Удружења узгајивача јунади у РС Горан Митровић рекао је за “Глас” да би сви вољели да је новца за подстицаје више.

- Укупан износ за подстицаје остаје 75 милиона марака. Није повећан, али није ни смањен. Осим тога, најављена су додатна издвајања из Компензационог фонда - казао је Митровић.

*Мјере које су оствариле највећи раст подршке за период 2018-2021. године

Органска производња - биљна           959%

Премија за органску производњу    179%

Премија за сјеменска стрна жита     151%

Подршка развоју коњарства              146%

Премија за приплодне крмаче           145%

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана